Tutustu tietokirjailijaan

Tatu Lehtovaara

Tatu Lehtovaara

Muut tittelisi?

Keittiömestari ja lehtori.

Asuinpaikkasi?

Helsinki.

Mitä kirjoja kirjoitat?

Tällä hetkellä työstän työryhmän jäsenenä kirjaa, joka käsittelee klassista ja modernia ruokaa ja niiden sisällä ja välillä olevia kemiallisia ilmiöitä. Toisena projektina on sähköinen ”oppikirja”, joka toimii Web- ja mobiili-versiona. Siinäkin olen työryhmän jäsenenä.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

2000-luvun alussa ravintolakokkien opetuksesta puuttui tutkintoon sopiva oppimateriaali. Lähinnä päähänpistosta lähti ajatus työkaverin kanssa, että tehdäänpä kirja. Kustantaja innostui aiheesta. Siitä sitten seurasi kirja toisensa perään.

Miten kirjasi syntyvät?  

Osa on syntynyt aidosta tarpeesta, esimerkiksi Savustuskirjaa kaipasin, ja sopivaa suomenkielistä ei ollut mielestäni markkinoilla, joten ehdotin sen tekemistä kustantajille. Jotkin kirjat on tehty tilaustöinä kustantajan pyynnöstä. Varsinainen luomistyö on aluksi erilaisten palikoiden pyörittelyä paperilla. Postiset-laput ovat tiiviisti käytössä, kun ajatuksia tulee mieleen milloin missäkin. Niitä sitten liimailen tietokoneeni kanteen odottamaan kirjoitustyötä.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Tietokirjat säilynevät vielä pitkään, sillä niitä annetaan lahjoiksi ja viedään tuliaisiksi. Bittejä ei ole niin mukava antaa, kirjaa pitää päästä hypistelemään. Etenkin kirjat, joissa on kuvia, säilyttävät asemansa. Oppikirjat hävinnevät kokonaan kunhan välineet, joilla sähköistä kirjaa käytetään, halpenevat ja yleistyvät. Kilpajuoksu sähköisen oppimateriaalin tekemisen osalta on alkanut.

 Kuinka tietokirjailija pärjää?

Suomi on kielialueena niin pieni, että harva sillä pärjää. Itsekin päätyöni on opetuspuolella. Lähinnä kyseessä on harrastus.

Esiinnyt Turun kirjamessuilla lauantaina 6.10. Millaisia esityksiä on luvassa?

Sieniherkkujen osalta perehdytään sienien maailmaan ja valmistetaan hieman ruokaa sekä keskustellaan yleisesti sienistä, sienestämisestä ja sieniruoista. Toisessa esityksessä pureudumme Anu Hopian kanssa omenapiirakan saloihin, niin gastronomian kuin ruoankemian näkökulmasta.

26.9.2012