Tutustu tietokirjailijaan

Tapio Markkanen

Tapio Markkanen

Tapio Markkanen Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivillä. Kuva: Linda Lappalainen.

Muut tittelisi:

Filosofian tohtori (tähtitiede), professori

Asuinpaikkasi?

Espoo

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Aiheet ovat olleet tähtitieteen ja lähitieteiden piiristä sekä historiasta, monessa aiheita ja kysymyksiä katsotaan monen tieteen näkökulmasta. Kirjojen lisäksi olen tehnyt näyttelyitä, radio- ja televisio-ohjelmia sekä pitänyt paljon yleisöluentoja suurille ja pienille yleisöille. Pidän kaikkia muotoja keskeisenä tietokirjailijan työssä.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Olen pitänyt opettamista ja tiedonsiirtoa arvossa ilmeisesti aina. Palkkatyön ohessa tietokirjoittaminen oli harrastus. Työtehtävät eivät sallineet harrastukseen uppoamista liiaksi. Eläkkeellä siihen on tullut tilaisuus.

Miten kirjasi syntyvät?

Aihe saattaa olla idulla vuosia tai löytyä ykskaks. Usein virikkeenä toimivat oma hämmästys ja kysymykset siitä, mitä tämä nyt merkitsee ja miksi noin.

Minkä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?

Kaltaiselleni kirjojen ahmijalle kiinnostuksen herättäjänä Pikku jättiläinen on kauan ollut esikuva. Moni kaunokirjallinen teos voi olla oiva innoittaja ja virittäjä, ja sen kerronta esikuva mukaansa tempaavuuden takia.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Sähkökirja on minusta edelleen kömpelö, mutta ongelma saattaa johtua kangistuneesta lukijasta (siis minusta). Kirjailijan tehtävä on osoittaa yhteyksiä ja hahmottaa kokonaisuuksia silpun seassa kahlaavalle etsijälle.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Tekemällä paljon talkootöitä, siis vapaaehtoisesti. Anto Leikolan kanssa esitimme Matemaattis-luonnontieteellisen perussivistyksen komitean loppumietinnössä (komiteamietintö 1989:45) stipendijärjestelmää, joka tekee tietokirjailijan pitkäjänteisen kirjoittamiseen keskittymisen mahdolliseksi. Se ei ole kallis menetelmä eikä vie muilta pois mitään. Ehdotus ei ole vielä toteutunut täydessä mitassaan. Tietokirjailijoiden apurahajärjestelmä sen sijaan on onnistunut siinä varsin pitkälti.

Sinut palkittiin kesäkuussa Warelius-palkinnolla laajasta ja korkeatasoisesta tietokirjatuotannostasi. Miltä tällainen huomionosoitus tuntuu?

Aikaisemmin en ole saanut montaa tunnustusta. Vuoden 2014 alussa Suomen tiedetoimittajain liitto palkitsi minut. Parikymmentä vuotta aiemmin Tiede-lehden lukijat valitsijat artikkelini vuoden kiinnostavimmaksi. Viestin vastaanottajien ja alan ammattilaisten antamia tunnustuksia pidän arvokkaimpina.

Mitä on kesän tehtävälistalla seuraavaksi?

Suomen tähtitieteen historian kirjoittaminen suomeksi. Sen jälkeen tutkielma aiheesta tähtitiedettä Muumilaaksossa. Vastaanottajina ovat sekä kotimainen yleisö että kansainvälinen tutkijayhteisö.

 

30.6.2014