Tutustu tietokirjailijaan

Sirkka-Liisa Ranta

Sirkka-Liisa Ranta

Muut tittelisi?

Filosofian tohtori, kansatieteilijä

Asuinpaikkasi?

Kuhmoisissa noin 140 vuotta vanha talo, jota ympäröi puolivilli puutarha.

Mitä kirjoja kirjoitat?

Pääasiassa maaseudun kansanomaiseen elämään ja sen muuttumiseen liittyviä teoksia aikajanalla 1800-luvulta 1900-luvun loppupuolelle.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Pidän kirjoittamisesta, haluan etsiä asioihin perspektiiviä ja kertoa löytämästäni kaikille kiinnostuneille, en vain suppealle tiedeyhteisölle. Vanhat valokuvat kiehtovat, ja teoksissani saan käyttää niitä runsaasti. 

Miten kirjasi syntyvät?

Ideat kumpuavat joko itseltäni, toisten kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta tai kirjani ovat tilaustöitä. Yleensä aloitan työn aineiston käsittelyllä muistiinpanoja tehden. Pikkuhiljaa työhuoneessa puurtaen alkaa syntyä käsikirjoitus. Ajatukset kulloisestakin työstä kulkevat tosin mukanani kaikkialle, joten kynä ja lehtiö on oltava aina mukana. Työ ja vapaa-aika eivät aina eroa kovinkaan paljon toisistaan.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Pidempiaikaista rahoitusta niin, että pystyisi paremmin keskittymään yhteen asiaan kerrallaan.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Itse haluan lukea kirjan perinteisenä paperiversiona, koska koneen ruutua saa muutenkin katsella päivät pitkät. Kun ottaa kirjan käteensä, se lepuuttaa silmiä ja rauhoittaa mieltä. Uskon, että tulevaisuudessakin on paljon kanssani samalla tavalla ajattelevia. Kirjoja tarvitaan aina.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Jos laskee työlleen tuntipalkan, summaa ei kehtaa kertoa kenellekään. Siksi on parempi, ettei sitä laske. Tätä työtä näköjään haluaa silti tehdä, koska asiat ja ilmiöt ovat niin kiinnostavia.

Millainen uusimman kirjasi tekoprosessi oli?

Pitkä ja kiintoisa niin kuin monien muidenkin kirjojeni. Arkista aherrusta. Tällä kertaa työprosessi ideasta valmiiseen kirjaan kesti nelisen vuotta. Välillä tein tosin muitakin töitä. Pitkäjänteisyys palkitaan siinä vaiheessa, kun aineisto menee taittaja-graafikolle ja itsekin alkaa uskoa, että tästä tulee oikea kirja.
 

12.3.2012