Tutustu tietokirjailijaan

Seija Niinistö-Samela

Seija Niinistö-Samela on pitkän linjan freelancetoimittaja, joka on kirjoittanut selkokielisiä tietokirjoja lapsille mm. luonnonilmiöistä, fysiikasta, koirista ja roboteista. Monet teoksista on tehty yhteistyössä kuvittaja-valokuvaaja Juha Samelan kanssa. Niinistö-Samela sai Tietopöllö-palkinnon elokuussa 2019 tunnustuksena ansiokkaasta tuotannostaan lastentietokirjailijana.

Seija Niinistö-Samela

Kuva: Juha Samela

Seija Niinistö-Samela, kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Kirjoittaminen oli pitkään hauska harrastus, joka on vähitellen muuttunut työksi. Kun löysin selkokielen, aloimme puolisoni kanssa pohtia, kuinka voisi yhdistää helpon tekstin ja värikkäät luontokuvat. Ideointi johti siihen, että löysimme aiheesta kiinnostuneen kustantajan. Sillä tiellä olemme edelleen.

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Olen tähän mennessä kirjoittanut seitsemän selkokirjaa ja kaksi helppolukuista teosta. Selkokirjojen aiheina ovat muun muassa luonto, koirat ja robotit. Helppolukuiset kirjat kertovat veteraaniperinnöstä. Kirjoitan selkokirjoja, koska minusta on tärkeää, että mahdollisimman moni lukija voisi saada tietoa muun muassa ajankohtaisista aiheista.

Miten kirjasi syntyvät?

Kun uusi idea alkaa viedä mukanaan, kirjoitan ensin käsin kaikkea mahdollista aiheeseen liittyvää. Useimmiten saamme yhdessä kuvittajan kanssa kokonaisuuden hahmoteltua ennen varsinaista kirjoittamista.

Ideointivaiheen flow-tila vaihtuu pian työksi, joka on puurtamista aamupäivisin, jolloin kirjoittaminen sujuu parhaiten. Tietokoneella kirjoitan varsinaisen tekstin, jota täytyy muokata, rajata ja sovitella yhteen kuvien kanssa. Ajoittain työ tuntuu palapelin kokoamiselta.

Minkälaista kirjallisuutta luet?

Luen mielelläni luonto- ja puutarha-aiheista tietokirjallisuutta, elämäkertoja, romaaneja ja myös dekkareita.

Minkä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?

Varmasti olisi useitakin teoksia, mutta on vaikea nimetä yhtä. Monista hyvistä tietokirjoista voi saada uusia ideoita ja näkökulmia omaan työhön.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Vaikka sähköisen kirjan asema vahvistuu, en usko painetun kirjan katoavan mihinkään. En näe sähköisiä kirjoja uhkana painetuille teoksille, koska niiden tarve on erilainen. Sähköiset sisällöt toimivat hyvin esimerkiksi opetustilanteissa, ja perinteinen kirja voi olla hieno, esteettinen elämys.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Suomessa aika harva tietokirjailija elää pelkästään tekijänpalkkioilla. Useimmiten tarvitaan tuloja jostain muusta työstä. Apurahat ja lainauskorvaukset ovat merkittävä lisä kirjailijalle.

Sait juuri Tietopöllö-palkinnon tunnustuksena siitä, että olet julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Miltä tällainen huomionosoitus tuntuu?

Palkinto oli todella iloinen yllätys. Olen siitä hyvin kiitollinen. On rohkaisevaa ja kannustavaa saada noin hieno huomionosoitus.

Mitä on työn alla juuri nyt?

Tällä hetkellä kirjoitan selkokirjaa hyönteisistä, joiden maailmassa riittää ihmeteltävää.

7.9.2019