Tutustu tietokirjailijaan

Satu Rommi

Satu Rommi on toimittaja ja astangajoogaopettaja, joka on asunut Lontoossa, Intiassa ja eri puolilla Kaakkois-Aasiaa. Rommi on kirjoittanut useita matkakirjoja, ja hänen teoksensa Moottoripyörällä Himalajalle (Basam Books 2011) valittiin Mondon Vuoden matkakirjaksi. Rommin uusin teos on nimeltään Loskalauluja – Nurinkurinen matkakirja paluumuuttajille (Viisas Elämä 2018). Satu Rommi on mukana TIETOKIRJA.FI-tapahtumassa elokuun lopussa keskustelemassa matkakirjallisuudesta.

Satu Rommi

Kuva: Raita Jalander

Satu Rommi, kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Olen koulutukseltani toimittaja. Asuin 10 vuotta Lontoossa ja olin ensin töissä BBC:n suomenkielisessä toimituksessa. Sen jälkeen tein pitkään freelance-toimittajan töitä ja kirjoitin myös matkajuttuja. Loppuvuodesta 2005 muutin Intian Mysoreen, jossa päädyin asumaan noin kolme vuotta; opiskelin astangajoogaa ja intialaista filosofiaa sekä pyöritin parin ystäväni kanssa joogaopiskelijoiden majatalo-kahvilaa.

Mysoressa kirjoitin paljon, ja suunnittelin jonkinlaista juttusarjaa Intian-vuosistani. Lopulta aloin kuitenkin miettiä kirjoittamani materiaalin kokoamista kirjaksi. Lähetin käsikirjoituksen Intiasta muutamalle kustantajalle, ja Basam Books julkaisi ensimmäisen kirjani Kahvia ja guruja eli kolme vuotta Intiassa vuonna 2009.

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Kirjoitan matkakirjoja, joista osa on matkakertomuksia, ja toisissa taas on tietty teema. Teema voi liittyä esimerkiksi jonkin maan tai alueen kulttuuriin tai yhteiskuntaan tai myös matkailuun yleensä. Olen kirjoittanut mm. ihmiskaupasta Kaakkois-Aasiassa ja matkailun etiikasta. Viimeksi kirjoitin kirjan paluumuutosta Suomeen pitkäaikaisen ulkomailla asumisen jälkeen.

Miten kirjasi syntyvät?

Kirjat syntyvät, kun minulla on jokin idea, josta on kerta kaikkiaan pakko kirjoittaa. Saatan matkustaessa törmätä johonkin asiaan tai ilmiöön, ja tuntuu, että on tärkeää kirjoittaa siitä. Kaikki kirjani perustuvat tietysti omiin matkoihini, mutta teen lisäksi paljon taustatyötä paikan päällä, ja esimerkiksi haastattelen paikallisia asiantuntijoita. Pyrin kirjoittamaan niin, että kirjojani voivat lukea nekin, jotka eivät ole matkustaneet juuri sillä alueella tai eivät matkusta ollenkaan.

En juurikaan anna kirjoissani matkavinkkejä tai kerro, mitä nähtävyyksiä kannattaa nähdä tai missä kannattaa syödä. Mistä minä tiedän, missä jonkun muun kannattaa syödä tai mistä hotellista joku muu saattaisi pitää? Mieluummin nostan esiin kiinnostavia tai tärkeinä pitämiäni asioita tai henkilöitä.

Joskus alustavasti sovittu kirjan aihe muuttuu matkan aikana montakin kertaa. Kustannustoimittajani ovat onneksi olleet hyvin kärsivällisiä.

Minkälaista kirjallisuutta luet?

Tällä hetkellä luen paljon työn alla olevaan kirjaan liittyvää kirjallisuutta: intialaista filosofiaa, Intian historiaa ja intialaisten kirjailijoiden tuotantoa. Lisäksi luen hyviä romaaneja aina kun ehdin.

Minkä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?

Sen, jota olen juuri kirjoittamassa.

Millaisena näet tietokirjallisuuden tulevaisuuden?

Tietokirjallisuudelle on enemmän tarvetta kuin koskaan, ja uskon, että myös sen arvostus lisääntyy tulevaisuudessa yhä useampien ihmisten kyllästyessä somen pinnallisuuteen ja disinformaatioon. Uskon myös, että perinteinen kirja ei katoa mihinkään. Kaikki eivät halua esimerkiksi lukea e-kirjoja. Istun itse tietokoneen ääressä niin paljon, etten halua enää vapaa-ajalla tuijottaa ruutua, vaan luen mieluiten painettuja kirjoja.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

En ole koskaan elänyt pelkästään kirjoittamalla, vaan olen aina tehnyt tai joutunut tekemään myös jotain muuta. Opetan astangajoogaa ja kirjoitan muutakin kuin kirjoja. Harva suomalainen kirjailija taitaa elää pelkästään kirjoittamisella, ja apurahat ovatkin todella tärkeitä.

Esiinnyt TIETOKIRJA.FI-tapahtumassa keskustelussa, jossa puhutaan rajoja ylittävästä matkakirjallisuudesta. Millainen on hyvä matkakirja?

Joskus hyvä matkakirja voi olla hauskasti kirjoitettu matkakertomus, ja joskus matkakirja on hyvä, koska se nostaa esille mielenkiintoisia ja tärkeitä asioita matkakohteesta tai matkustamisesta yleensä. Jos kymmenen matkakirjailijaa lähetettäisiin samaan paikkaan, syntyisi kymmenen erilaista kirjaa. Ne voisivat kaikki olla yhtä hyviä, joten on vaikea antaa tarkkaa määritelmää hyvälle matkakirjalle.

Matkakirjailijan pitäisi kuitenkin osata sekä kirjoittaa että matkustaa. Hyvä kirjoittaja ei välttämättä osaa kirjoittaa hyviä matkakirjoja, eikä maailman kaikissa maissa käynyt matkailija välttämättä osaa kirjoittaa hyvää kirjaa matkoistaan, vaikka itse matkat olisivat kuinka mielenkiintoisia.

Matkakirjailijalla on myös iso vastuu. Vahvistavatko kirjani haitallisia stereotypioita, vai voisivatko ne vähentää ennakkoluuloja ja lisätä ymmärrystä eri kulttuurien välillä? Osaanko katsoa myös omaa matkailuani kriittisesti ja purkaa omia ennakkoluulojani? Tällä hetkellä on mielestäni erityisesti tarvetta sellaisille matkakirjoille, jotka edistävät ympäristöystävällistä ja eettistä matkailua.

Mitä on työn alla juuri nyt?

Työn alla on matkakirja, joka liittyy Intiaan, Intian jumalatarkultteihin ja -temppeleihin, joogineihin, naisguruihin ja -pyhimyksiin. Tietokirjailijoilta saamani apuraha teki mahdolliseksi sen, että voin vihdoin alkaa kirjoittaa kirjaa tästä aiheesta, josta olen halunnut kirjoittaa jo pitkään.

 

27.6.2019