Tutustu tietokirjailijaan

Raimo Jussila

Raimo Jussila

Kuva: Jouko Keski-Säntti

Muut tittelisi?

Filosofian lisensiaatti, leksikografi, päätoimittaja, eläkeläinen

Asuinpaikkasi?

Itä-Helsinki

Mitä kirjoja kirjoitat?

Yksikielisiä sanakirjoja, kun en monikielisiä kykene.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija/oppikirjailija?

Tein työurani alussa Suomen murteiden sanakirjaa. Kun siirryin muihin tehtäviin, jatkoin vapaa-aikoina leksikografiaa harrastuksena. Kun 1990-luvun alkupuolella pääsin tietokirjailijoiden jäseneksi, alkoi tutkijaidentiteettini pikkuhiljaa muuttua tietokirjailijaksi. Siirryttyäni eläkkeelle Suomen tietokirjailijoiden toiminnanjohtajan tehtävistä harrastus laajeni kokopäivätoimiseksi, tosin ilman työaika- ja ylityörajoitteita.

Miten kirjasi syntyvät?

Kiinnostun jostakin aihepiiristä, jonka haluan tuntea tai tutkia perin pohjin. Kerään alueen sanastoa muutaman vuoden eri lähteistä. Sitten kirjoitan vuoden, kaksi, kolme vuotta. Kokoan aineistoa yhtä aikaa monesta aihepiiristä; hakuaparaattini on yleensä koko ajan hereillä. Vanhin meneillä oleva hankkeeni on alkanut 25 vuotta sitten.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Toivon, että tietokirjailijoilla on aktiivinen ja arvostettu asema kirjailijoiden ja kääntäjien vankassa ja vankkumattomassa yhteisrintamassa.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Kirjan status muuttuu mutta ei suinkaan huonommaksi. Sanakirjoille käy huonommin.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Tietokirjailija ei pääsääntöisesti pärjää, täytyy olla muita töitä hengenpitimiksi. Autoni renkaat vaihtamalla saan monikymmenkertaisen tuntipalkan, jos sitä vertaa sanakirjatöitteni teoreettiseen tuntipalkkioon. Leksikografia on minulle nautinto, ei ansaintakeino.

Mitä muistoja sinulla on kesäpäivistä Sastamalassa?

Kahdenkymmenen vuoden aikana kertyneistä muistoista pitäisi kirjoittaa romaani. Siten voisi mielikuvituksen antaa vähän värittääkin tapahtumia.


18.6.2012