Tutustu tietokirjailijaan

Pirkko Leino-Kaukiainen

Pirkko Leino-Kaukiainen

Muut tittelisi:

Olen myös tutkija, filosofian tohtori ja dosentti. Tutkimus ja tietokirja kulkevat käsi kädessä: Hyvä tietokirja ei synny ilman perusteellista tutkimusta, mutta toisaalta tutkimustulokset jäävät pienen piirin tietoon, jos ne julkaistaan vain akateemisissa sarjoissa tai kansainvälisissä tiedelehdissä.

Asuinpaikkasi?

Olen ollut helsinkiläinen viimeiset 35 vuotta. Sitä ennen olin lähes yhtä kauan tamperelainen.

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Kotimaan historia on ominta alaani. Viime aikoina olen ollut mukana useiden kirjoittajien yhteishankkeissa, joiden tuloksena on syntynyt moniosaisia kirjoja kuten Kymenlaakson historia (2012) ja Viipurin läänin historia (5. osa ilmestyy vuonna 2014). Lisäksi olen kirjoittanut tilaushistorioita kuten esimerkiksi vuonna 2002 ilmestyneen Tiedon taitajat, joka käsittelee Suomen tietokirjailijoiden yhdistyksen vaiheita.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Yliopisto-opintojen jälkeen kutsuin itseäni tutkijaksi enkä vieläkään osaa erottaa rooliani tutkijana ja tietokirjoittajana. Kyse on oikeastaan kahdesta vähän erilaisesta tavasta esittää tutkimustuloksia. Tietokirja on tapa tuoda niitä yleisön luettavaksi. Olen aina arvostanut sitä, että asiat esitetään yleistajuisesti ja hyvällä suomenkielellä, joten sitä kautta akateeminen esitystapa on elämässäni yhä useammin vaihtunut tietokirjoittamiseen.

Miten kirjasi syntyvät?

Pääosin kirjani ovat syntyneet joko tutkimusprojektien yhteydessä tai jonkinlaisessa työsuhteessa teoksen tilaajaan. Tilaushistoriaa ei nykypäivinä suinkaan kuvaa lausahdus ”kenen leipää syöt, sen lauluja laulat”, vaan kyse on yleensä haasteellisesta ja innostavasta tutkimuksesta. Nykyisin monet tilaajat haluavat saada monipuolisen, perusteelliseen tutkimukseen pohjautuvan teoksen omasta toiminnastaan – niin hyvässä kuin pahassakin.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Toivoisin tietokirjalle näkyvyyttä yhteiskunnassa ja julkisessa sanassa. Suomessa tehdään paljon tasokasta tietokirjallisuutta, mutta on hyvin vähän foorumeita perusteelliselle ja asiantuntevalle tietokirjakritiikille ja kirjojen esittelylle. Lehdistössä tila tuntuu vain kaventuvan, eikä tietoverkossakaan ole vielä oikein syntynyt sellaista tunnettua ja arvostettua tilaa, jossa tietokirjallisuuden ystävät kohtaisivat. Uskon, että sellainen vielä löytyy.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Vanha hyvä käyttöliittymä elää uuden tekniikan rinnalla. Kuka uskaltaa lueskella sängyssä tabletilta! Kun uni yllättää, ja laite kolahtaa lattialle, niin vahinko voi olla aika suuri. Pokkari on paljon turvallisempi valinta.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Kaikista sidonnaisuuksista vapaa tietokirjoittaminen ei taida oikein lyödä leiville, vaikka se arvostusta saakin. Jonkinlainen vakaampi leipäpuu tarvitaan, joten monen tekijän kohdalla jatkuu "kirjoitan yöllä" -elämä.

Sait hiljattain Tietokirjailijapalkinnon. Miltä tällainen huomionosoitus tuntuu?

Palkinto hämmentää ja vetää nöyräksi, mutta antaa myös potkua kirjoittamiseen. Siitä on hyvä jatkaa eteenpäin.

 

 

29.11.2013