Tutustu tietokirjailijaan

Petri Neuvonen

Petri Neuvonen

Muut tittelisi?

Arkkitehti, viestintä- ja kehityspäällikkö

Asuinpaikkasi?

Espoo

Mitä kirjoja kirjoitat?

Kirjojeni aiheina ovat olleet rakennustekniikan ja arkkitehtuurin historia sekä Viipuri. Viimeisin kirjani Kävelyretkiä 1930-luvun Viipurissa käsitteli viipurilaisen valokuvaajan Eino Partasen jälkeensä jättämää valokuvakokoelmaa.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Koulussa olin jossain määrin kirjallisesti suuntautunut, mutta arkkitehtiopintojeni alussa kirjoittaminen jäi taka-alalle. Vuonna 1988 pääsin apulaiseksi suomalaisten asuinkerrostalojen rakennustekniikkaa ja arkkitehtuuria kartoittavaan tutkimusryhmään, jossa tutkimuksen havainnot esitettiin sekä kuvallisessa että kirjallisessa muodossa. Suunnittelevan arkkitehdin roolini vaihtui pian tutkija-arkkitehdin rooliin ja otin ensiaskeleeni tietokirjailijan taipaleella.

Miten kirjasi syntyvät?

Kirjalliset rakennelmani vaativat käsikirjoitusvaiheessa melkoisen määrän verta, hikeä ja hiekkapaperia. Rakennustyö voi ulospäin vaikuttaa kaoottiselta, mutta päässäni on piirustus siitä miten elementit liittyvät toisiinsa.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Toivon, että saisin vielä toteuttaa projektin, jossa voin yhdistää kirjoittajan ja valokuvaajan taitoni.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

E-kirjalla ja perinteisellä kirjalla on omat vahvuusalueensa. Koska teen huomattavan osan päivästä näyttöpäätetyötä arvostan lukijana perinteisen kirjan materiaalista läsnäoloa ja levollista käyttöliittymää. Aika näyttää arvostavatko muutkin.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Minulle tietokirjailijuus on kallis harrastus, jolle en voi uhrata toivomaani osaa ajastani.

Miten harrastuksesi laajeni rahojen suunnitteluun?

Kuvanveistäjän ja kuvaamataidonopettajan poikana kaikenlainen visuaalinen puuhastelu on ollut melkoisen tuttua jo pienestä pitäen. Rahojen pariin olisin tuskin kuitenkaan ajautunut, ellei viime vuonna edesmennyt isäni olisi myös toiminut rahojen suunnittelijana. Nyt keväällä julkaistava jääkiekon MM-kisojen juhlaraha on toinen toteutukseen asti etenevä rahasuunnitelmani. Suomen Rahapaja Oy
 

22.2.2012