Tutustu tietokirjailijaan

Peter von Bagh

Peter von Bagh

Muut tittelisi?

Elokuvaohjaaja, professori.

Asuinpaikkasi?

Helsinki.

Mitä kirjoja kirjoitat?

Lähinnä elokuvakirjoja, mutta muutakin kulttuurihistoriaan tai populaarikulttuuriin liittyvää.
 
Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Sattumalta – lyhyt lehtijuttujen muoto ei jotenkin riittänyt mielessäni olevien asioiden liikuttelemiseen. Ja katsoin myös, että perinnettä pitää jatkaa edellytyksien rajoissa: eli muistin, kuinka paljon itse olin saanut tietokirjailijoilta.

Miten kirjasi syntyvät?

Yleensä pitkän kypsyttelyn tuloksena, eli idea on olemassa vuosia ennen valmista kirjaa. Varsinainen kirjoitusvaihe on kuitenkin kirjojen laajuuteen nähden nopea ja intensiivinen. Aineiston kerääminen ja kirjan täsmällisen muodon – siihen mukaan lukien kuvitussuunnitelman – hahmotus on aikaa vievä vaihe.
 
Mitä tietokirjailijana toivot?

Että valtakunnassa säilyisi tietokirjallisuuden perinne. Lukevaa kenttää aliarvioidaan rajusti, sillä maa on täynnä kansalaisia, jotka eivät näe nykyisessä hömpässä riittävää elämänsisältöä. Isot kustantamot ovat likipitäen sammuttaneet tietokirjaosastonsa eli analysoineet pinnallisesti, että KAIKKI tietokirjallisuus on menetettyä, vaikka laajat alueet siitä voisi hoitaa yhtä itsestään selvänä seikkana kuin aiemmin.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Aivan valoisana, kunhan kustantajien järki palaa.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Itse en pärjäisi tietokirjoillani, parhaimmillaankin tuntipalkka on alle kaikkien minimien. Jos joskus kohdalle tulee menestys, kuten Sininen laulu oli, niin osan ottavia tahoja riittää: Yleisradio vaati kirjan nimen –  jonka olin itse keksinyt TV-sarjaani –  käytöstä muutaman prosentin. Huomaavaisesti se ymmärrettiin ottaa minun kirjoittajanpalkkiostani.
 
Sinut palkittiin juuri yhdistyksen Warelius-palkinnolla. Miltä tällainen huomionosoitus tuntuu?

Hienolta tietysti, ja ennakkoluulottomalta, koska minun tietokirjailijuuteni on enemmän "iloisen tietämisen" asioita kuin sopivuutta mihinkään kategoriaan. Elokuvahan on yksinkertaisesti niin uusi alue, että sen "tietokirjakieli" täytyy keksiä ja kehittää lennossa, eikä valtakunnassa ole yleensä tapana kiittää sellaisesta.

7.6.2013