Tutustu tietokirjailijaan

Päivi Kannisto

Päivi Kannisto

Päivi Kannisto Penangissa Malesiassa.

Muut tittelisi?

FT ja YTM.

Asuinpaikkasi?

Olen nomadi eikä minulla ole asuinpaikkaa. Tänä vuonna olen kiertänyt Australiassa, Malesiassa, Myanmarissa, Intiassa, Arabiemiraateissa ja Turkissa, ja uuden kirjan julkistuksen johdosta käväisin myös Suomessa kuuden vuoden tauon jälkeen.

Mitä kirjoja kirjoitat?

Olen kirjoittanut liike-elämän kirjoja johtamisesta ja asiakaspalvelusta sekä fiktiota. Uusin kirjani on matkakirja, Elämäni nomadina, joka kertoo nykypäivän kulkureista.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Aloitin urani tutkijana ja ensimmäinen kirjani oli väitöskirja Suolatut säkeet suomalaisuuden synnystä. Sen jälkeen urassani oli pitkä tauko. Siirryin liike-elämään kirjoittamiseen ja lukemiseen lopen kyllästyneenä, mutta kuuden vuoden jälkeen kirjoittaminen alkoi taas kiehtoa ja nyt se on olennainen osa reissuelämääni.

Miten kirjasi syntyvät?

Olen kirjoittanut sekä yksin että mieheni Santeri Kanniston kanssa. Pidän molemmista, mutta erityisesti yhdessä kirjoittaminen on hauskaa. Nauramme välillä vedet silmissä hölmöille ideoillemme, ja kun asioita katsoo kahden ihmisen erilaisista näkökulmista, löytää aivan uusia ulottuvuuksia. Tien päällä kirjoittaminen on oma lajinsa. Joskus vuokraamme huoneen tai pienen asunnon työskentelyyn, toisinaan teksti syntyy matkan varrella junissa, asemien odotussaleissa, hotelleissa, kahviloissa ja kyläpaikoissa.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Olen kiitollinen Suomen tietokirjailijat ry:n tuesta ja toivon, että tietokirjailijat huomioitaisiin jatkossa paremmin myös säätiöissä. Suomessa tietokirjailu edellyttää jatkuvaa tukea markkinan pienuuden vuoksi.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Reissuelämäni takia suosin itse sähkökirjoja, sillä rinkkani painaa 20 kiloa enkä jaksa kantaa painettuja kirjoja. Uskon, että molemmille kirjamuodoille on omat markkinansa. Yhdysvalloissa sähkökirjat ovat jo lyöneet läpi ja Suomessa se lienee vain ajan kysymys.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Tietokirjailijoiden ansiosta minä olen pärjännyt tietokirjoja kirjoittamalla, sillä meidän kulutuksemme on reippaasti alle Suomen köyhyysrajojen. Käytämme yhdessä kaikkineen 300-500 euroa kuukaudessa.

Millainen on nomadin kirjoituspöytä?

Se vaihtelee, usein päivittäin tai viikoittain. Toisinaan kirjoitan lattialla risti-istunnassa, toisinaan sängyssä maaten, harvoin pöydän ääressä tuolilla istuen. Selkävaivoja ei ole näiden työskentelyolojen ansiosta esiintynyt.


22.8.2012