Tutustu tietokirjailijaan

Mirkka Lappalainen

Mirkka Lappalainen

Muut tittelisi?

Filosofian tohtori, historioitsija. Tällä hetkellä (2012) toimin tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa.

Asuinpaikkasi?

Helsinki.

Mitä kirjoja kirjoitat?

Olen kirjoittanut kirjoja, joissa perehdytään Ruotsin ja Suomen 1500- ja 1600-lukujen historiaan. Niissä kerrotaan esimerkiksi aatelin historiasta, nuijasodasta, pienen jääkauden haasteista, persoonallisista virkamiehistä ja oikeuslaitoksesta.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Olen halunnut kirjoittaa historiaa, joka on sekä tieteellisesti pätevää että suuren yleisön luettavissa. Tässä olen yrittänyt jatkuvasti kehittää itseäni. Mielestäni suomalaisilla on oikeus saada lukea omasta historiastaan omalla kielellään. Suomalaiset ovat kiinnostuneita historiasta ja uudet historiateokset saavat usein hyvin huomiota osakseen.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Että pystyn kirjoittamaan kirjoja, joihin itse olen tyytyväinen ja joita myös luetaan – ja jotka herättävät lukijassa ajatuksia.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Julkaisukanavat ja tiedonhakutavat ovat muuttuneet ja muuttuvat edelleen, mutta lukemisen en usko vähenevän. Jäsennellylle ja analyyttiselle tiedolle tulee edelleen olemaan kysyntää, eikä lukuelämysten kaipuu katoa. Painettujen kirjojen taso on pidettävä korkeana.

Uusin kirjasi käsittelee nälänhätää Suomessa 1600-luvun lopulla.  Miten kirja syntyi?

Ihmisen ja ympäristön suhde ja ilmastonmuutos ovat ajankohtaisia aiheita myös historiantutkimuksessa. 1690-luvun "suurista kuolonvuosista" on kyllä kirjoitettu, mutta modernia yleisesitystä ei ollut olemassa. 

Nälänhädän syistä vuosikymmeniä sitten esitetyt tulkinnat kaipasivat sitä paitsi päivittämistä. Tavallaan halusin myös kunnioittaa nälänhädässä kuolleita, unohdettuja ihmisiä kirjoittamalla heidän kärsimyksensä historian.

Mikä uusimmasta kirjastasi jäi päällimmäisenä mieleen?

Vuosien 1695–1697 nälänhädän karmeuden keskellä esiintynyt humaanius, inhimillinen asenne köyhiä ja kerjäläisiä kohtaan.


11.10.2012