Tutustu tietokirjailijaan

Mikko Pyhälä

Mikko Pyhälä on suurlähettiläs emeritus ja tietokirjailija, joka sai yhdessä Jukka Salon kanssa Tieto-Finlandia-palkinnon vuonna 1992 teoksesta Amazonia. Tuoreimman teoksen Valtaa ja vastarintaa - myötäelämisen diplomatiaa (Siltala 2016) päätapahtumat sijoittuvat viimeisten vuosikymmenten konfliktipesäkkeisiin, mm. Vietnamiin, Afganistaniin, Sri Lankaan ja Portugalin afrikkalaisiin siirtomaihin. Pyhälä, joka on työskennellyt diplomaattina yli 40 vuotta, on kunniatohtori tai -professori useissa Latinalaisen Amerikan yliopistoissa.

Mikko Pyhälä

Mikko Pyhälä selailee kirjaa, jonka kannessa on hänen kunniakseen nimetty, Perussa vain erään vuoren huipulla kasvava orkidea Maxillaria pyhalae, uusi laji, joka löydettiin vuonna 1999. Kuva: Risto Laine.

Mikko Pyhälä, kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Aloitin kirjoittamalla opaskirjan lyhytfilmien käytöstä kouluissa ja kerhoissa vuonna 1969.

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Tuon ensimmäisen opaskirjani jälkeen toimitin ja kirjoitin kokonaan tai osittain kirjoja kehitysmaakysymyksistä ja lintuharrastuksesta. Tärkein itselleni oli monitieteellinen kirja Amazon-joen valuma-alueesta.

Miten kirjasi syntyvät?

Näen kirjoilleni ajankohtaisen, yhteiskunnallisen tilauksen. Tosin lintukirjat ovat syntyneet intohimoisen harrastuksen sivutuotteina.

Millaisista kirjoista itse pidät?

Luen paljon poliittista historiaa ja kirjallisuutta ympäristökysymyksistä. Aina on yöpöydällä myös kaunokirjallisuutta ja muistelmia. Olen kirjastojen ja antikvariaattien suurkäyttäjä.

Minkä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?

Ehkä eniten viime aikoina minuun ovat oivaltavuudellaan vaikuttaneet professori Jared Diamondin kirjat ihmiskunnan ekologisesta historiasta.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Ei huono, jos koulut saavat nuorison lukemaan.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Useimmat tuskin pärjäisivät ilman apurahoja tai Sanaston tukea.

Olet kiertänyt syksyllä puhumassa kirjastasi Valtaa ja vastarintaa eri-ikäisille kuulijoille. Millaisia kohtaamisia on jääneet mieleen?

Mieleeni ovat jääneet etenkin Kemin lukiolaisten innostunut keskustelu kanssani sekä antaumukselliset yleisötilaisuudet varsinkin Jyväskylän ja Mikkelin kaupunginkirjastoissa.

On tärkeää lähestyä lukijoita myös sanomalehtien, radion ja television kautta silloin, kun se vain on mahdollista. Lukijat auttavat näkemään myös puutteita ilmaisussani.

Mitä on työn alla juuri nyt?

Työn alla on uusi kirja Latinalaisesta Amerikasta.

 

20.12.2016