Tutustu tietokirjailijaan

Mauri Saarinen

Mauri Saarinen on varatuomari ja asianajaja, joka on erikoistunut työsuhdejuridiikkaan. Asianajotehtäviensä ohella hän toimii kouluttajana. Hän on kirjoittanut mm. teoksen Työsuhdeasioiden käsikirja, josta on otettu useita, uudistettuja painoksia. Saarinen sai Tietokirjailijapalkinnon vuonna 2017.

Mauri Saarinen

Mauri Saarinen, kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Minusta tuli tietokirjailija ”virallisesti” vuonna 1982, kun sain Suomen kulttuurirahaston palkinnon kirjastani Majoitus- ja ravitsemisalan työsuhdeasiat. Toimin tuohon aikaan työsuhdejuridiikan opettajana erilaisilla kursseilla. Palkanlaskijoiden ja yrityksen johdon kurssien lisäksi opetin myös ammatillisissa oppilaitoksissa. Kurssien ansiosta havaitsin, että työsuhdejuridiikasta oli kirjoitettu melko vähän käytännönläheisiä teoksia.

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Kirjoitan pääasiassa työsuhdejuridiikkaan liittyviä kirjoja. Pääteokseni on Työsuhdeasioiden käsikirja, jossa on 2 nidettä ja jonka sivumäärä on noin 2700.

Miten kirjasi syntyvät?

Kirjani syntyvät systemaattisen tiedonkeruun perusteella. Seuraan joka työpäivä useita tietolähteitä ja aikakauskirjoja, joista yritän siivilöidä suomalaisen työsuhdejuridiikan käyttäjän kannalta olennaisen sisällön.

Millaisista kirjoista itse pidät?

Luen paljon kirjoja. Erityisen mielelläni luen historiallisia tietoteoksia ja elämäkertoja. Parhaillaan luettavana ovat kirjat Pentti Linkolasta ja Lasse Laatusesta. Luen myös oman alani aikakauskirjoja sekä ulkomaisia sanomalehtiä, kuten Frankfurter Allgemeine Zeitungia ja Neue Zürcher Zeitungia.

Minkä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?

Mielestäni Työsuhdeasioiden käsikirja on pääteokseni, joten siltä osin toiveeni on toteutunut. Työsuhdejuridiikassa ongelmana on se, että kirjojen tiedot vanhenevat melko nopeasti. Nuoremmillakin kirjoittajilla riittää siis vielä paljon työtä.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Käsittääkseni juridisen kirjallisuuden paperiversioiden menekki on laskenut jo useita vuosia. Sen sijaan sähköisen ja netissä julkaistavan tietokirjallisuuden tarve on edelleen olemassa ja jopa lisääntymässä. Juridista tietoa tulee joka päivä Suomesta, Euroopan unionista ja esimerkiksi Ruotsista ja Saksasta. Näistä seuraan erityisesti Saksan työsuhdejuridiikan tietovirtaa.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Luulen, että lähes kaikki tietokirjailijat tekevät tai joutuvat tekemään muuta työtä. Tietääkseni pelkillä apurahoilla ja stipendeillä ei Suomessa pärjää yksikään tietokirjailija.

Sait juuri Tietokirjailija-palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Miltä tällainen huomionosoitus tuntuu?

Arvostan suuresti Suomen tietokirjailijoiden tietokirjapalkintoa. Olen saanut vuosien aikana myös useita apurahoja erilaisiin kirjahankkeisiini, joista olen erittäin kiitollinen.

Mitä on työn alla juuri nyt?

Ulkomaankomennusta koskeva teos, joka tulee käsittelemään työ,- sosiaali- ja vero-oikeudellisia kysymyksiä ja ratkaisuvaihtoehtoja. Uskon teoksesta olevan hyötyä Suomesta ulkomaille lähteville ja ulkomailta Suomeen tuleville työntekijöille sekä heidän työnantajilleen.

 

8.12.2017