Tutustu tietokirjailijaan

Liisa Liimatainen

Liisa Liimatainen

Muut tittelisi?

Olen toimittaja ja tietokirjailija. Minusta toimittajan ammatti - sellaisena kuin minä sen miellän - on koko elämän kestävä ammatti.

Asuinpaikkasi?

Asun Roomassa.

Mitä kirjoja kirjoitat?

Kirjoitan kansainväliseen politiikkaan liittyviä mutta huonosti tunnettujen yhteiskuntien aukaisemiseen keskittyviä kirjoja. Kirjoissani yritän antaa lukijalle mahdollisuuden ymmärtää yhteiskuntia, jotka esiintyvät uutisissa usein vain katastrofien eli yleisöä pelottavien uutisten yhteydessä. Kansat ja maat ovat erilaisia, mutta ihmisten perusongelmat ovat kuitenkin varsin samanlaiset. Valtaosa maailman väestöistä tarvitsee tuloja, joilla ravita perhe, hankkia asunto ja pitää huolta lasten koulutuksesta ja koko perheen terveydestä. Näiden ihmisten elinolosuhteisiin vaikuttaa ratkaisevasti se, miten heidän maitaan hallitaan. Näin kuvaan tulee mukaan politiikka eli demokratian ja ihmisoikeuksien puute ruohonjuuritasolla.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Minusta tuli tietokirjailija sen jälkeen kun olin lopettanut uutistoiminnan. Uutistoimittaja joutuu supistamaan tietonsa pienen jutun muotoon. Halusin vihdoinkin kertoa koko asian ja suoda itselleni mahdollisuuden kertoa myös maailman monimutkaisuudesta.

Miten kirjasi syntyvät?

Kirjojeni taustalla on pitkä asioihin perehtymisen vaihe. Olen juuri palannut Saudi-Arabiasta kuuden viikon tietojen hankkimismatkalta. Olen ollut siellä osittain kalastamassa eli etsimässä uutta tietoa, mutta myös metsästämässä eli etsimässä asioita ja henkilöitä, tavallaan riistaa, jonka tärkeydestä minulla oli selvä kuva jo ennen matkaa, mutta jotka piti jäljittää paikan päällä. Tietojen hankkimisvaiheen jälkeen edessä on pitkä materiaalin käsittelyvaihe. Juuri silloin kirja saa lopullisen muotonsa. Silloin jäsennöin ja luokittelen materiaalin niin, että siitä tule tarina, jossa on perusjuoni.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Yritän kertoa lukijalle, että kovienkin uutistilanteiden takana on erilaisia ihmisiä, jotka taistelevat oman elämänsä puolesta mutta myös toinen toisiaan vastaan. Kansainvälistä politiikkaa voidaan ymmärtää, jos poliittisten tapahtumien takana olevat ihmiset tuodaan lähemmäksi. Halu sulkeutua kovan maailman ulkopuolelle on usein toistuva ilmiö, vaikka sinänsä täysin epärealistinen. Olemme osa tätä maailma, joka usein tunkeutuu omiin koteihimme, haluamme sitä tai emme. Tietokirjailija voi toimia eräänlaisena kulttuurivälittäjänä tässä työssä.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Minusta kirjalla syventävänä tai elämyksiä antavana tekstinä on oma tulevaisuus. Sen formaatti voi muuttua eli voimme lukea kirjoja elektronisessa muodossa, mutta kirjan lukemisen henkilökohtainen sukellus uuteen maailmaan säilyy.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Elinikäisenä freelancerina olen tottunut selviytymään, aikaisemmin toimittajana, nyt tietokirjailijana. Molemmat ammatit freelancerina vaativat sitkeyttä, jatkuvuutta ja ikuista uteliaisuutta, mutta tiedonhankkimisen ja oivalluksen ilo palkitsee molemmissa.

8.6.2011