Tutustu tietokirjailijaan

Karo Hämäläinen

Karo Hämäläinen on monipuolinen kirjoittamisen ammattilainen, joka on kirjoittanut tietokirjoja, kaunokirjallisuutta ja lastenkirjoja. Tällä hetkellä hän toimii kirjallisuuslehti Parnasson vastaavana tuottajana sekä vapaana kirjailijana ja toimittajana. Syksyllä 2017 Hämäläinen sai Tietokirjailijapalkinnon ja oli ehdolla Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi yhdessä Alexander Stubbin kanssa kirjoitetulla teoksella Alex.

Karo Hämäläinen

Kuva: Jussi Ratilainen / Otava.

Karo Hämäläinen, kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Ensimmäinen tietokirjani, lapsille suunnattu Suomesta kertova Voi maamme!, ilmestyi syksyllä 2000. Sen tekeminen alkoi vuotta aiemmin Tammen syyskauden kirjaesittelytilaisuudessa, jossa pyörittelin kädessäni Karmea totuus -lastentietokirjasarjan osia. Jotain tällaistahan pitäisi kirjoittaa Suomesta ja suomalaisista! Esittelin idean hyvin konkreettisesti saman tien Tammen kustannustoimittajalle, ja vuotta myöhemmin kirja oli ulkona. Vuonna 2001 ilmestyi samalla konseptilla tekemäni Voi Eurooppa!
 
Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Liikun kirjallisuuden lajityyppien välillä joustavasti ja haluan kokeilla eri muotoja. Tietokirjatuotannossani painottuvat sijoittamiseen liittyvät teokset, mikä selittyy ammattitaustallani: olen toiminut Arvopaperi-lehden toimittajana ja toimituspäällikkönä ja kirjoitan kaiken aikaa sijoitusaiheista.

Eräänä kesänä mökillä soudellessani oivalsin, että kai minullakin pitäisi olla työurallani missio, kun yrityksetkin semmoisia kirjailevat. Mietin tavoitteitani, mietin osaamisiani, mietin, millä tavoin minulla on mahdollista saada aikaan vaikutusta. Ennen kuin vene oli laiturissa missioni oli kiteytynyt, itse asiassa aika helposti, neljään sanaan: Saada suomalaiset sijoittamaan paremmin. Se sisältää kaksi osaa: 1) saada suomalaiset sijoittamaan ja 2) paremmin. Tätä missiota toteutan kirjoittamalla pörssistä juttuja lehtiin ja verkkoon, kommentoimalla pörssitapahtumia Twitterissä ja sijoitustilaisuuksissa sekä tekemällä sijoitusaiheisia tietokirjoja. Kaikilla näillä medioilla on oma tarpeensa.

Miten kirjasi syntyvät?

Etsiskelyä seuraa ahaa, mistä seuraa innostus. Siitä seuraa pelko: onko aiheeni riittävän kiinnostava, pystynkö ylipäätään toteuttamaan kirjan? Yritän taklata pelkoa syöksymällä työhön. Pyrin kirjoittamaan tekstiä eri kohtiin ja samalla annan alitajunnan työskennellä rakenteen parissa. Saan muotoiltua jonkinmoisen rakenteen, jota pyrin pelonsekaisesti täyttämään. Tunteet heittelevät epäuskon ja itsevarmuuden välillä. Kirjoittaminen on kauheaa ja valtaosin pelkoa.
 
Millaisista kirjoista itse pidät?

Kiinnitän kohtuuttomasti huomiota teoksen muotoon - pidän kaikesta, mikä on kirjoitettu poikkeuksellisen briljantisti.
 
Minkä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?

Runousopin, koska olisin silloin Aristoteles. Tai ehkä vielä mieluummin olisin Leibniz. Tietokirjahyllyssäni on muutama teos, joita selailen silloin tällöin. Muistelmagenrestä tällaisia kirjoja ovat esimerkiksi Groucho Marxin ja Seppo Heikinheimon muistelmat, elämäkerroista Pekka Tarkan Pentti Saarikoski, journalistisesta tietokirjallisuudesta Heikki Aittokosken Kuolemantanssi ja Tim Noakesin Lore of Running.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Niin ennen kuin nyt vastedeskin on tarvetta erilaisille viestinnän muodoille. Kirjan, erityisesti painetun kirjan, ominaisluonne ja etu on säilytettävyys ja selailtavuus. Ei kirja reagoi yhtä nopeasti eikä nasevasti kuin twiitti, mutta ei pidäkään. Kirja mahdollistaa asian perusteellisen, monipuolisen ja elämyksellisen tarkastelun. Kirjan lukija on sille vastaanottavainen. Ne ovat kirjan vahvuuksia, eikä kirjaa noin vain korvata.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Kun ostaa jogurtit Lidlistä ja lenkkarit tarjouksesta, kyllä sitä pärjää.
 
Sait juuri Tietokirjailija-palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Lisäksi olit Tietokirjallisuuden Finlandia ehdokkaana teoksesta Alex. Miltä nämä huomionosoitukset tuntuvat?

Hämmentäviltä ja mahtavilta! Itse asiassa näiden palkintojen myötä olen miettinyt omaa ammatillista identiteettiäni: missä määrin olen kaunokirjailija, missä määrin tietokirjailija ja kuinka paljon nuo roolit itse asiassa menevätkään toistensa kanssa lomittain?
 
Mitä on työn alla juuri nyt?

Ainahan sitä jotain. Ainakin sijoituskirjayhteistyö Jukka Oksaharjun kanssa jatkuu.

 

12.12.2017