Tutustu tietokirjailijaan

Kaisa Isotalo

Kaisa Isotalo on kotitalousopettaja ja johdon työnohjaaja, joka työskentelee Seinäjoen lyseon rehtorina. Isotalo on yksi legendaarisen Kotiruoka -keittokirjan tekijöistä. Keittokirjojen kirjoittamisen lisäksi hän on tehnyt väitöskirjan koulun johtamistyöstä ja julkaissut siihen liittyviä artikkeleita. Isotalo on yksi vuoden 2017 Tietokirjailijapalkituista.

Kaisa Isotalo

Kaisa Isotalo, kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Otavasta lähestyttiin Helsingin yliopiston kotitalousopettajainkoulutuslinjaa ja kyseltiin valmistumisvaiheessa olevaa kotitalousopettajaa Oppikirjatiimiin ja Kotiruokaa uudistamaan. Oppiätini Rauni Rautiainen ja Riitta Meriluoto taisivat minua suositella.

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Kotitalouden alalta olen kuulunut kahden oppikirjasarjan tekijätiimiin. Perinteinen Kotiruoka-keittokirja on uudistunut kurssikaverini Raija Kuittisen ja minun käsissäni säännöllisin välein 1980-luovun puolivälistä lähtien. Tänä vuonna julkaisimme erikoisteoksen Suomalainen kotiruoka juhlivan Suomen kunniaksi. Lisäksi olen julkaissut muutamia pienempiä kotitalousalan julkaisuja.

Väitöskirjani koskee koulun johtamista. Tutkimustyön jälkeen olen osallistunut koulun johtamista koskevien artikkelien julkaisemiseen.

Miten kirjasi syntyvät?

Kotitalousalan kirjat vaativat laajaa selvitystyötä aiheen ympäriltä erilaisista lähteistä. Kaikki ruokaohjeet kokeilemme kirjailijakaverini kanssa kotikeittiössämme, osan useaan kertaan. Luokittelemme ohjeet perusohjeiksi ja niiden muunnelmiksi. Ohjeet muokkaamme taloudellisiksi, selkeiksi ja ergonomisesti eteneviksi. Käytämme kirjallista ilmaisutapaa, jolla jokaisen tulisi onnistua.

Koulunjohtamista koskevat kirjat perustuvat kirjallisiin ja arjesta koottuihin lähdeaineistoihin.

Millaisista kirjoista itse pidät?

Selkeistä. Pidän myös siitä, että kirjoja elävöitetään tarinallistamalla.

Minkä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?

Isoäidin kirjan. Tällaista ei taida olla, mutta useissa kirjoissa aihetta on lähestytty. Kokisin perinteen siirtämisen tärkeäksi myös nykykotien hoitamisessa. Siis isoäidin kotitalouskirjan.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Kirja on hyvä käyttöliittymä. Digitalisaatio kyllä vie tilaa medialta, mutta uskon hyvien kirjojen säilyvän tietopankkeina, joissa tieto edes jonkin aikaa pysyy tallessa.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Jos kysymyksenasettelulla etsitään vastausta siihen, että elääkö tietokirjoittamisella, niin vastaus taitaa olla, että niukasti. On kirjoitettava hyvin monimuotoisia tekstejä, jotta elanto syntyy kirjoittamalla. Mutta päivätyön ohessa kirjoittaminen koukuttaa ja innostaa, joten hyvin pärjää, jos innostuksen määrällä mitataan.

Sait juuri Tietokirjailijapalkinnon tunnustuksena ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Miltä tällainen huomionosoitus tuntuu?

Kiitos, lämmittävältä. On hienoa, että arjen jäsentämistäkin arvostetaan muiden tietokirjojen rinnalla. Kipinä kirjoittamiseen säilyy.

Mitä on työn alla juuri nyt?

Englanninkielinen artikkeli väitöskirjastani sekä aineiston keruu Kotiruoka-kirjan seuraavaa uudistusta varten.

Maukasta syksyä kaikille!

 

15.11.2017

 

Lue lisää Tietokirjailijapalkinnosta täältä.