Tutustu tietokirjailijaan

Jussi Jäppinen

Jussi Jäppinen

Muut tittelisi?

Työnkuvan monipuolisuudesta johtuen titteleitä riittää joka lähtöön. Graafinen suunnittelija, graafikko, valokuvaaja, näyttelysuunnittelija, kirjailija, tutkija, toimitusjohtaja, filosofian tohtori, rumpali...

Asuinpaikkasi?

Jyväskylä

Mitä kirjoja kirjoitat?

Aiheet pyörivät etupäässä arkkitehtuurin ja kulttuuriympäristön ympärillä. Nyt keväällä ilmestyvä uusin kirjani on nimeltään Ristiretki Savoon.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija/oppikirjailija?

Ensimmäiset kaksi kirjaa jalostuivat opinnäytteiden pohjalta 1970-luvulla. Kuusi vuotta tietokirjatoimittajana Gummeruksella vahvisti asiaa.

Miten kirjasi syntyvät?

Olen utelias tarkkailija, havainnoitsija, tutkija ja visualisti. Useimmat tietokirjani lähtevät käyntiin oma-aloitteisesti, ja valmistelen niitä hyvinkin pitkälle ilman tietoa kustantajasta. Nytkin on pari kirjaa melkein valmiiksi työstettynä, mutta jatko on auki.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Niin kuin varmaan moni muukin, riittävän rahoituksen tuomaa työrauhaa ja mahdollisuuden keskittyä oleelliseen.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden? 

Hyvänä. Tietokirjoissa hakuteostyyppiset sekä tekstivaltaiset kirjat voivat luonteensa puolesta muuttua helposti sähköisiksi, mutta muiden kohdalla kirja elää vielä pitkään.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Suuri osa taitaa saada itseni lailla perustoimeentulonsa muualta. Useimmat tietokirjat ovat aihepiireiltään rajattuja, mikä tarkoittaa suhteellisen pieniä painoksia ja pieniä tuloja. Tietokirjailijoiden apurahajärjestelmä on tärkeä osa kokonaisuutta.
 

11.3.2011