Tutustu tietokirjailijaan

Jussi Jalonen

Jussi Jalonen

Mitä kirjoja kirjoitat?

Sotahistoriaa. Olen kirjoittanut jääkärieversti, Mannerheim-ristin ritari Eino Polónin elämänkerran, toimittanut onnensoturi Kaarlo Kurkon muistelmain puolankielisen käännöksen ja laatinut useita alan artikkeleita niin kotimaisille kuin ulkomaisille akateemisille ja populaareille julkaisuille. Laadin säännöllisesti historiallisia ja päivänpoliittisia artikkeleita puolalaiselle liberaalikatoliselle Tygodnik Powszechny  -viikkolehdelle, ja vapaa-aikanani bloggaan.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Olen koulutukseltani ja varsinaiselta ammatiltani historiantutkija, joten päädyin tietokirjailijaksi yksinkertaisesti tutkimusteni julkaisun myötä. Ensimmäinen teokseni syntyi otettuani vastaan Juhani Polónin tarjouksen hänen setänsä, jääkärieversti Eino Polónin elämänkerran laatimisesta. Työ valmistui vajaassa vuodessa.

Miten kirjasi syntyvät?

Historialliset teokset edellyttävät runsaasti tutkimustyötä ja lähdeaineiston keruuta. Arkistot tulevat taustatyötä tehtäessä tutuiksi. Kirjoitusprosessi itsessään on säännöllisten elämäntapojen hedelmä.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Historiantutkijana toivon syvällisemmän historiatietoisuuden ja etenkin kansallista historiaa koskevan kiinnostuksen enenevää lisääntymistä Suomessa. Sotahistorian osalta toivon ajoittain näkyneen poliittisen ja tutkimuksellisen polarisaation vähittäistä jäämistä taka-alalle.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Varsin hyvänä.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Hyvin.

Mitä yhdistystoiminnassa mukana oleminen antaa?

Ennen kaikkea omanlaisensa perspektiivin maan sivistyselämään.
 


29.3.2012