Tutustu tietokirjailijaan

Jukka Tarkka

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka on historioitsija, kriitikko ja kolumnisti, ja hän on yksi tunnetuimpia suomalaisen poliittisen historian tutkijoita. Hänet palkittiin Tietokirjailijapalkinnolla ansioistaan tietokirjailijana Helsingin Kirjamessuilla 2019.  

Jukka Tarkka

Jukka Tarkka Tietokirjailijapalkinnonjaon jälkeen.

Jukka Tarkka, kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Se lähti väitöskirjan tekemisestä. Huomasin, että historiantutkimuksen päättelytapa sopii hyvin myös uutisotsikoissa pyörivien yhteiskunnallisten kriisien ja kiistojen arviointiin. Tämän työmenetelmän käyttäminen historiaa käsittelevien tietokirjojen tekemiseen hyödyttää luultavasti enemmän yhteiskuntaa, kuin akateemisten meriittien kerääminen oman uran edistämiseksi.

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Kiinnostavimpia ovat sellaiset tietokirjat, jotka purkavat poliittisten kiistakysymysten jänniteitä siten, että ne valaisevat kiistakysymysten taustaa ja osoittavat niihin usein liittyviä perusteettomia asenteita ja disinformaatiota.

Miten kirjasi syntyvät?

Aluksi on oikeastaan vain lista niistä asioista, joita lähden etsimään kirjallisuudesta, arkistoista ja lehdistöstä. Nimettyihin lokeroihin sitten pudottelen muistiinpanoja luku-urakan tuottamista havainnoista. Niiden otsikot muuttuvat vähitellen sisällön mukaan, ja pian ne yhdessä alkavat näyttää kirjan sisällysluettelolta. Raakatekstin pätkät pitää sitten vielä saada loogiseen järjestykseen ja jalostaa niin, että teksti tuntuu kirjalta. Tämä kaikki kestää noin kaksi vuotta, ja on aika hirmuinen prosessi.

Minkälaista kirjallisuutta luet?

Olen häpeämätön fakki-idioottti. Varsinkin silloin kun kirjan tekeminen on kiivaimmillaan, en lue muuta kuin sen aiheeseen liittyviä asioita. Sielun vireystilan vaatimat humanistisen korkeakulttuurin elämykset saan klassisesta musiikista. Bach tuottaa minulle enemmän älyllistä mielihyvää kuin Shakespeare.

Minkä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?

Jokainen kirjani on vuorollaan ollut tuossa asemassa. Ja kirjan valmistuttua ei ole aavistustakaan siitä, mitä seuraavaksi. Olen nyt viimeksi hämmästellyt, miten uusimman kirjani tekeminen alkoi siitä, että lupasin pitää esitelmän tietokirjailijoiden seminaarissa viime kesänä Kustavissa.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Meillä vallitsee melkeinpä mielipideterrorismi. Koska jokaisella on oikeus mielipiteeseen, niitä käsitellään kuin ne kaikki olisivat yhtä hyviä ja oikeassa. Minusta mielipiteen yhteiskunnallinen arvo riippuu siitä, kuinka paljon ja millaista tietoa on sen takana. Jos tässä tilanteessa ei uskalla luottaa kirjan tulevaisuuteen, kaikki on mennyttä.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Koska uskon edellä olevaan, pakko pärjätä.

Sait Tietokirjailija-palkinnon tunnustuksena ansiokkaasta tietoteostuotannosta Helsingin Kirjamessuilla 2019. Miltä tällainen huomionosoitus tuntuu?

Se oli upea kokemus. Olen vuosikymmenien mittaan anonut jonkin verran apurahoja, ja joskus saanutkin, jos osasin oikein nätisti pyytää. On ihmeellistä, kun pyytämättä äkkiä saa jotakin hienoa.

Mitä on työn alla juuri nyt?

Ahvenanmaan turvallisuushistorian 200 vuotta ja nykyhetken ongelmat. Se on melkoinen riski. Joku voi suuttua, sillä se kiistää syvälle kansalliseen tietoisuuteen kivettyneitä tavanomaisia totuuksia, vähän samalla tavalla, kuin väitöskirja sotasyyllisyydestä ja Ahti Karjalaisen päiväkirjat.

18.12.2019