Tutustu tietokirjailijaan

Jukka Rislakki

Jukka Rislakki

Muut tittelisi?

Toimittaja ja valtiotieteiden kandidaatti

Asuinpaikkasi?

Jurmala, Latvia

Mitä kirjoja kirjoitat?

Suomen, Baltian ja Venäjän uudempaan historiaan liittyviä. Sotahistoriaa, tiedustelua, elämäkertoja. Uusin teos kertoi kylmästä sodasta, ja sain juuri valmiiksi kirjan Vorkutan pakkotyöleiristä. Pilakuvakirjanikin lasken osin tietokirjoiksi, koska ne käsittelivät ajankohtaista politiikkaa.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Alun perin Peter von Baghin ja hänen Love-kirjojensa ehdotuksesta. Tärkeä tekijä oli, että oli hinku kirjoittaa aiheista, joille ei ollut sijaa Helsingin Sanomissa (silloinen työpaikkani).

Miten kirjasi syntyvät?

Työllä ja tuskalla ja usein myös keksimisen ja löytämisen riemulla. Kotona, arkistoissa, kirjastoissa ja haastattelujen perässä matkustellen. Matkan varrella on siunaantunut tietäjiä, auttajia ja vihjeen antajia; kertomukset kytevät mielessä ja materialisoituvat joskus vuosien kuluttua kirjaksi.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Lukijoita ja asiantuntevia arvostelijoita. Tietokirjailijoille enemmän apurahoja, mikä on meillä alan elinehto. Tämä on kallis harrastus, joskin paljon huonompiakin ja vielä kalliimpia harrastuksia on.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Hyvänä, ainakin omassa kodissani. Toivottavasti kustantajatkin uskovat kirjaan. Se on kaunis ja kätevä käyttöjärjestelmä. Siinä voi olla omistuskirjoitus, sen marginaaliin lukijat kirjoittavat arvokkaita asioita, sitä voi alleviivata, sen väliin voi panna liimalappuja.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Olemalla rehellinen ja ahkera, lukemalla monilla eri kielillä, työskentelemällä kiireettä. Kulkemalla omaa latuaan, toisten työtä kunnioittaen. Ja kuulumalla liittoon. Maassa, jossa nyt asun, ei kirjailija voi juuri uneksiakaan apurahoista.
 
Sinut palkittiin tänä syksynä yhdistyksen Tietokirjailijapalkinnolla. Miltä palkinnon saaminen tuntui?

Yllättävältä ja tietysti hyvältä. Vanha kollega Ilkka Malmberg sanoi suunnilleen, ettei tässä iässä voi välttää huomionosoituksia, mutten koe palkintoa vielä kehotukseksi siirtyä eläkkeelle. Rahan katson kattavan Vorkuta-kirjan kirjoittamiskuluja.

 

12.11.2012