Tutustu tietokirjailijaan

Juho Kuorikoski

Juho Kuorikoski

Muut tittelisi:

Toimittaja (FM, ins.)

Asuinpaikkasi?

Vaasa.

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Digitaaliset pelit ja tarinat niiden takana ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Olen harrastanut pelaamista pienestä pitäen ja kirjoitellut siitä eri lehtiin vuosien ajan.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Kukaan ei ollut tarttunut kotimaiseen pelihistoriaan, joten kyllästyin odottamaan kirjaa aiheesta ja tein sen itse. Tietokirjan kirjoittaminen on ollut pitkäaikainen haaveeni, ja nyt sekä tekijä ja aihe kohtasivat.

Miten kirjasi syntyvät?

Oma mielenkiinto pelaamista kohtaan sekä rakkaus kirjoittamiseen mahdollistivat kirjan synnyn. Kotimaisen peliteollisuuden syntyhistorian penkominen oli todella mielenkiintoinen projekti, johon aikaisemmin kukaan ei ole tässä mittakaavassa tarttunut. Minulla ei ollut mitään hajua projektin alussa, kuinka ison mittakaavan työmaaksi Sinivalkoinen pelikirja lopulta paljastui.

Mikä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?

Esko Valtaojan Kotona maailmankaikkeudessa on kirja, jonka luin kannesta kanteen yhdellä istumalla. Valtaoja osaa kertoa vaikeista asioista yksinkertaisesti ja hauskasti.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Kirja jatkaa elämäänsä digipuolen peesatessa. Vaikka olenkin tekniikkaniilo, on hankala kuvitella, että kirjan käyttöliittymä voitaisiin kokonaan korvata digitaalisella sisällöllä. Sähköiset kirjat todennäköisesti yleistyvät, mutta perinteiselle painetulle sanalle tulee aina olemaan paikkansa. Sähkökirjoilla on hankala sisustaa olohuonetta.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Olen ammatiltani toimittaja ja työskentelen vakituisena avustajana Pelit-lehdessä. Sinivalkoisen pelikirjan avulla olen saanut syvennettyä ammattitaitoani sekä hyödynnettyä toimittajan työssä tarvittavia taitoja. Toiveissa olisi, että tätä voisi joskus tehdä täysipäiväisesti. Vielä se ei onnistu.

Tuorein teoksesi on Sinivalkoinen pelikirja – Suomen pelialan kronikka 1984-2014. Miksi tämä kirja oli tärkeä kirjoittaa?

Tätä kotimaisen kulttuuriteollisuuden alaa ei ole aikaisemmin tässä mittakaavassa dokumentoitu, ja kyseessä kuitenkin on suomalaisen kulttuuriviennin veturi. Pelialan tarina ylä- ja alamäkineen ansaitsi tulla kerrotuksi.

Olet rahoittanut Sinivalkoisen pelikirjan osaksi joukkorahoituksella*. Kerro, miksi se oli hyvä ratkaisu.

Olen erityisen ylpeä kirjassani siitä, että minun ei tarvinnut tehdä kompromisseja sisällön suhteen. Sain kirjastani juuri sellaisen kuin halusinkin. Joukkorahoitus myös todisti, että kirjalle on markkinansa, vaikka lukuisat muut kustantamot eivät pitäneet projektiani kaupallisesti järkevänä.

 

*Sinivalkoinen pelikirja toteutettiin joukkorahoituksen avulla. Mesenaatti.me-joukkorahoituspalvelussa toteutettu rahoituskampanja keräsi kolmessa kuukaudessa yli 15 000 euroa.

10.9.2014