Tutustu tietokirjailijaan

Juhani Koivisto

Juhani Koivisto

Muut tittelisi?

Päädramaturgi, filosofian tohtori

Asuinpaikkasi?

Hattula

Mitä kirjoja kirjoitat?

Kirjani käsittelevät oopperaa, musiikkia ja kirjallisuutta. Tänä keväänä ilmestynyt Suurten tunteiden talo kertoo Suomen Kansallisoopperan historiasta, sitä ennen julkaisin Toivo Kuulan elämäkerran Tuijotin tulehen kauan (2008). Ensimmäinen kirjani oli Pentti Haanpään 30-luvun tuotantoa käsittelevä väitöskirja Leipää huudamme, kiviä annetaan (1998).

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Päätyössäni Kansallisoopperassa kirjoitan käsiohjelmia, jotka itse asiassa ovat pieniä tietokirjoja. Tila asetti kuitenkin aina rajoituksensa ja halusin käsitellä jonkin aiheen perusteellisemmin. Kun 2006 selvisi, että kukaan ei ole kirjoittamassa niinkin kiinnostavasta henkilöstä kuin Toivo Kuulasta, aloin tutkia hänen kirjeenvaihtoaan. Jo muutaman sivun luettuani totesin, että tämä aihe suorastaan vaatii päästä kirjaksi.

Miten kirjasi syntyvät?

Lähtökohtana on oltava jokin lause, kohtaus tai tunnelma, joka antaa tyylin kirjalle. Kirjoitan aluksi kohtauksia eri paikoista, teen alun ja lopun. Tietokirjassakin pitää olla draaman kaari, sen pitää olla tarina, joka saa lukijan mukaansa. Käytän fiktion keinoja, vaikka kaikki tietokirjoissani onkin arkistolähteisiin tai haastatteluihin perustuvaa.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Tällä hetkellä minulla on viimeistelyä vaille valmiina merkittävän ihmisen elämäkerta, jolle kuitenkaan ei tunnu löytyvän kustantajaa. Toivon siis kustantajilta uskoa hitaastikin myyvien tietokirjojen kannattavuuteen. Tietokirjaa saatetaan myydä jopa kymmeniä vuosia, mikä ei sovi nykyiseen nopean kierron ajatteluun.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Sähköinen kirja voi olla uhka, mutta ainakin tietokirjalle myös mahdollisuus. Pienemmällekin piirille suunnattu kirja voi sähköisesti päästä julkisuuteen, kun painokustannukset jäävät pois. Omat kirjani ovat kaikki vaatineet käytännössä perinteisen kirjan muotoa kuvituksen ja rakenteen vuoksi.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Päivätyötä ei kannata jättää, jos aikoo säilyttää elintasonsa. Huonon dekkarin tekeminen olisi tuottavampaa kuin hyvän tietokirjan. Tietokirjailijalta vaaditaan uskoa oman työn tarpeellisuuteen.
 

19.8.2011