Tutustu tietokirjailijaan

Janne Käpylehto

Janne Käpylehto on tietokirjailija ja keksijä, joka on tunnettu projekteistaan Saunalla Tallinnaan ja Jääkaruselli. Hän on kirjoittanut kaksi teosta aurinkosähköstä, Auringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen (Into 2016) ja Mökille sähköt auringosta & tuulesta (Into 2014). Käpylehto on mukana Runokuun Tietokirjaraadissa kilpailijana aurinkosähkön käsikirjaan. Runokuun teemana on tänä vuonna Sähkö.

Janne Käpylehto

Janne Käpylehto, kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Olen kurssittanut energiasta pitkään. Kerran erässä karonkassa kuluttajatutkimuskeskuksen professori Eva Heiskanen tuli juttelemaan kanssani. Hän kertoi, että hänen tuttunsa oli ollut mökkisähkökurssillani, ja kannusti minua kirjoittamaan aiheesta oppaan. Hienoa, että kannusti: kirjalle on ollut selvä tarve, koska sitä on myyty runsaasti.

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Tietokirjoja energiasta, erityisesti aurinkosähköstä.

Miten kirjasi syntyvät?

Tarpeen kautta, usein liittyen johonkin projektiin.

Minkälaista kirjallisuutta luet?

Tietokirjoja, muunlaista kirjallisuutta toistaiseksi hyvin vähän. Suunnitelmissa on lukea enemmän – sitten joskus kun ehtii.

Minkä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?

Olen kirjoittanut juuri sellaisia kirjoja, kuin olen halunnut. Tähän täytyy lisätä, että Innon kustannustoimittajan työ on ollut aivan mahtavaa, käsikirjoitus on parantunut käsittelyssä valtavasti.

Millaisena näet tietokirjan tulevaisuuden?

Tietokirjojen täytyy mukautua nykyiseen viestintäkulttuuriin. Tiedon tulee olla tiivistä, pureskeltua ja kohdennettua, monipuolista ja monimuotoista. Painetun kirjan avuksi tarvitaan interaktiivisia menetelmiä, somea unohtamatta.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

En ole läheskään täysipäiväinen tietokirjailija: olen mukana muutamissa yrityksissä mm. Solarvoima Oy:ssä, jossa rakennamme isoja ja pieniä aurinkovoimalaitoksia. Lisäksi teen erilaisia custom-energiaprojekteja mm. kunnille ja energiayhtiöille. Teen myös energia-alan asiantuntijatehtäviä ja luennoin.

Olet mukana Runokuun Tietokirjaraadissa, jossa on tänä vuonna teemana Sähkö. Kilpailet teoksellasi Auringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen (Into 2016), joka on nimensä mukaisesta käsikirja aurinkosähköstä. Miksi kirjoitit juuri tästä aiheesta? Kenelle kirja on suunnattu?  

Aurinkosähkön käsikirjalle on ollut selvä tarve kirjamarkkinoilla. Asia oli ja on kovin ajankohtainen, koska aurinkopaneelien rajun hinnan laskun vuoksi aurinkovoimaloita hankitaan runsaasti niin omakotitaloihin, liikekiinteistöihin ja nyt myös jonkin verran taloyhtiöihin. Järjestelmää hankkiessa on hyvä tietää asiasta – pitää osata ostaa.

Kirja on suunnattu kenelle vain, jota kiinnostaa sähköverkkoon kytketty voimala. Aikaisemmin ilmestynyt ”Mökkisähkökirja” (Mökille sähköt auringosta & tuulesta) taas käsittelee aurinkosähkön hyödyntämistä kesämökillä, sähköverkon ulkopuolella.

Mitä on työn alla juuri nyt?

”Mökkisähkökirjasta” on työn alla englanninkielinen, lokalisoitu versio. Syyskuussa käynnistyy Nyerere Foundationin (Tansanian ”Sitra”) kanssa laaja koulutusprojekti, jossa koulutetaan Tansaniaan ja Ugandaan 1 000 aurinkosähkön kevytasiantuntijaa. Menen sinne alkuvuodesta vetämään koulutuksia, ja työn alla oleva kirja on kurssilla käytössä.

11.8.2020