Tutustu tietokirjailijaan

Jake Nyman

Jake Nyman on musiikkitoimittaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut useita populaarimusiikin tieto- ja hakuteoksia. Lisäksi hän on tehnyt musiikkiaiheisia radio-ohjelmia, kuten Onnenpäivä ja Rockradio. Nyman sai Tietokirjailijapalkinnon Helsingin Kirjamessuilla 2018 tunnustuksena ansiokkaasta tietoteostuotannosta.

Jake Nyman

Kuva: Anssi Lauri / Gummerus Kustannus

Jake Nyman, kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

1970-luvun loppupuolella tamperelainen Soundi alkoi julkaista suomenkielisiä rockmusiikin tietokirjoja, joita tuolloin ei ollut nimeksikään. Lehden vakituisena avustajana minäkin sain tilaisuuden kantaa korteni kekoon, ja näin syntyi kolmeosainen hakuteos Rocktieto. Naputtelin sen matkakirjoituskoneella keittiön pöydän ääressä.

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Kyllä ne kaikki ovat tähän asti käsitelleet populaarimusiikin historiaa eri kanteilta.

Miten kirjasi syntyvät?

Aluksi haalin materiaalia eli lähdekirjallisuutta, vanhoja lehtiä yms. Tietenkin myös nettiä tulee tongittua. Sen jälkeen suunnittelen kirjan rakenteen ja sitten vain kirjoittamaan. Se ei ole aina helppoa kuin heinänteko. Vaikeina hetkinä käytän Jules Verneltä oppimaani metodia: älä koskaan kirjoita mitään lukua tai kappaletta valmiiksi, vaan lopeta vaikka kesken lauseen. Siitä on helppo jatkaa seuraavana päivänä, sillä jokainenhan osaa kirjoittaa aloittamansa kappaleen tai lauseen loppuun.

Minkälaista kirjallisuutta luet?

Laidasta laitaan. Viimeksi lukemiani kirjoja ovat Margaret Atwoodin Orjattaresi, Mikael Persprandtin elämäkerta Muistini mukaan ja Claire Mackintoshin rikosromaani Anna minun olla. Pidin kovasti kaikista kolmesta. Seuraavaksi yöpöydällä odottaa Jani Mäkivallin sotaromaani Ääniseltä itään.

Minkä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?

Luulenpa, ettei yksikään tietokirjailija olisi tyytymätön, jos saisi aikaiseksi Juha Hurmeen Niemen kaltaisen teoksen. Pidän kovasti myös Mirkka Lappalaisen vetävästä, historiasta pölyt pyyhkivästä tyylistä.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Helsingin Kirjamessuilla tehtiin yleisöennätys. Kaksikymmentä prosenttia kävijöistä tungeksi siellä ensimmäistä kertaa. Kustantajien mukaan kirjojen myynnissä on tapahtunut jopa kolmenkymmenen prosentin nousu viime vuoteen verrattuna. Siinä mielessä vaikuttaa lupaavalta, mutta kokonaisuus on tietenkin monimutkaisempi.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

En ole koskaan uskaltanut laskea tuntipalkkaani. Kaupan kassallakin tienaisi luultavasti huomattavasti paremmin, mutta eihän tätä rahasta tehdä.

Sait juuri Tietokirjailijapalkinnon tunnustuksena ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Miltä tällainen huomionosoitus tuntuu?

Tietenkin tuntuu hienolta saada tunnustusta juuri tältä taholta. Ja edelliseen kysymykseen viitaten: mikäli palkintoja ja apurahoja osuu kohdalle, ne muodostavat huomattavan osan tietokirjailijan tuloista.

Mitä on työn alla juuri nyt?

Se liittyy autojen ja populaarikulttuurin historiaan. Enempää en tässä vaiheessa paljasta.


2.11.2018

Lue lisää Tietokirjailijapalkinnoista.