Tutustu tietokirjailijaan

Helena Åhman

Helena Åhman on työpsykologiasta väitellyt tekniikan tohtori ja kasvatustieteiden maisteri. Hän on julkaissut useita kirjoja ja tutkimuksia mielen johtamisesta, johtamisesta ja strategiasta. Åhman on tietokirjojen suurkuluttaja, mutta lukee ja kirjoittaa sekä tietokirjallisuutta että fiktiota. Syyskuussa 2017 häneltä ilmestyy kirja tilannetajusta.

Helena Åhman

Helena Åhman, kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Väiteltyäni tohtoriksi oman mielen johtamisesta ja yksilön menestymisestä minua pyydettiin kirjoittamaan aiheesta tietokirja. Sen jälkeen johtamisesta ja ihmismielestä kirjoittaminen on ollut kiinteä osa elämääni.

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Omaan työhön liittyviä. Yhä enemmän kirjoitan kirjoja, joissa kerron asioita paitsi tekstin, tarinoiden ja tutkimusten myös vaikka valokuvien kautta. Yhdistäminen on minun juttuni ja pyrin löytämään jokaiseen kirjaan jonkin uuden elementin.

Miten kirjasi syntyvät?

Istumalla alas ja kirjoittamalla, ja toisaalta yhtä lailla matkustamalla, hakemalla virikkeitä konferensseista, puhumalla ihmisten kanssa, tutkimalla, havainnoimalla. Kirjoittaminen ei suinkaan ole pelkästään yksinäistä puuhaa.

Minkälaista kirjallisuutta luet?

Olen työni takia tietokirjojen suurkuluttaja. Vapaa-aikana luen dekkareita ja viimeisin kirjoittamani kirja, ensimmäinen fiktiokirjani, oli dekkari Vallan varjo. Se kyllä kertoo samoista aiheista kuin tietokirjani, ihmismielestä ja johtamisesta.

Minkä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?

Huh, vaikea valita. Sanonpa että Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät -kirjan. Vaikka se on Finlandia-voittaja (eikä Tieto-Finlandia), pidän tietokirjana mitä tahansa kirjaa, joka jalostaa ja kehittää omaa ajattelua. En muutenkaan erityisemmin pidä perinteisistä lajirajoista.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Uskon vahvasti kirjan tulevaisuuteen, mutta kirja muuttaa muotoaan hybridiksi, joka kulkee yhä enemmän yli eri tieteiden, taiteiden ja lajirajojen. Kirjan vahvasta elossa olosta kertoo sekin, miten esimerkiksi jotkut uuden ajan peliyhtiöt kannustavat ihmisiään lukemaan kirjoja. Haasteita sirpalemainen maailma meille toki tarjoaa, mutta se myös pakottaa pohtimaan uusia tapoja kirjoittaa.

Olet julkaissut useita kirjoja mielen johtamisesta. Mikä ihmismielessä kiinnostaa?

Ihmismielestä löytyy ajattelun joustavuus ja terävyys, tunteiden säätämisen taito, tekemisen selkeys ja tilannetaju. Voiko joku sanoa, että nämä eivät ole tärkeitä asioita missä tahansa työssä ja elämässä kaikkiaan?

Mitä on työn alla juuri nyt?

Syyskuussa ilmestyvä tietokirja tilannetajusta, jota kirjoitan yhdessä henkisestä suorituskyvystä kohta väittelevän entisen Karhu-ryhmän poliisin Harri Gustafsbergin kanssa. Lisäksi työn alla on toinen dekkari.

 

3.7.2017