Tutustu tietokirjailijaan

Hannu Salmi

Hannu Salmi

Muut tittelisi:

FT, kulttuurihistorian professori

Asuinpaikkasi?

Turku

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Kirjoitan aiheista, joista olen itse intohimoisen kiinnostunut, ja toivon, että tunne välittyisi myös tekstiin. Olen kirjoittanut paljon elokuvasta mutta myös tunteiden historiasta.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Opiskeluaikana ajattelin ryhtyväni freelance-kirjoittajaksi, ja elätinkin itseäni pitkään kirjoittamalla tietopohjaisia artikkeleita aikakaus- ja sanomalehtiin. Muistelen 80-luvulla kirjoittaneeni esimerkiksi omenan kulttuurihistoriasta Postipankin asiakaslehteen. Vaikka myöhemmin ryhdyinkin tutkijaksi, kipinä tietokirjoittamiseen on aina ollut vahva.

Miten kirjasi syntyvät?

Tärkeintä on idea, ja useimmat kirjani ovat syntyneet aiheista, joihin tunnen myös tutkimuksellista mielenkiintoa ja joiden tietopohja on omakohtaisesti hankittua.Mitä tietokirjailijana toivot?

Toivon enemmän aikaa kirjoittamiseen ja rohkeutta kirjoittaa vielä ennakkoluulottomammin.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Kirjalla on erinomainen tulevaisuus, vaikka kustannusala onkin käymistilassa. Kirjoja on historian aikana julkaistu erilaisin tavoin, papyruskääröinä, savitauluina, käsikirjoituksina, painettuina kirjoina.

Tänään kirjoja voi suunnata mobiililaitteisiin tai verkkoon. Se, mikä säilyy, on kirjoittaminen, tietojen ja tunteiden välittäminen lukijoille.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Pienellä kielialueella vain harva voi elättää itsensä kirjoittamalla tietokirjoja. Minulle tietokirjoittaminen on muun toiminnan osa, eikä pärjääminen ole omalla kohdallani ollut ratkaiseva kysymys. Silti olisi hienoa, jos Suomessa voisi olla vahva ja elinvoimainen tietokirjallisuuden kenttä, jota myös lukijat aktiivisesti seuraisivat.

Sait hiljattain Tietokirjailijapalkinnon. Miltä tällainen huomionosoitus tuntuu?

Kirjoittaminen on yksinäistä työtä. On hienoa saada tunnustus toisilta kirjailijoilta.

 


14.11.2013