Tutustu tietokirjailijaan

Hannele Cantell

Hannele Cantell

Muut tittelisi?

Dosentti, yliopistonlehtori, aineenopettajan koulutuksen johtaja (Helsingin yliopisto)

Asuinpaikkasi?

Helsinki

Mitä kirjoja kirjoitat?

Kirjoitan maantieteen, biologian ja ympäristöalan oppikirjoja ensimmäisestä luokasta lukioon. Tuoreimmat oppimateriaalisarjat ovat GEOS, Pisara ja Maapallo (WSOYpro). Tietokirjani ovat käsitelleet ympäristöalaa ja opettajan työtä. Viimeisimmät tietokirjani ovat opettajan toimintaan liittyvät Ratkaiseva vuorovaikutus – pedagogisia kohtaamisia lasten ja nuorten kanssa (PS-kustannus, 2010) sekä Vaikeat vanhemmat, kurjat kollegat? – ratkaiseva vuorovaikutus aikuisten kesken (PS-kustannus, 2011).

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija ja oppikirjailija?

Maantieteen oppikirjasarjaan tarvittiin aikanaan nuorta, innostunutta opettajaa kokeneen tekijäryhmän tueksi. Minut napattiin mukaan suoraan opetusharjoittelusta. Sillä tiellä olen edelleen. Tietokirjoja aloin kirjoittaa, kun siirryin koulusta yliopistoon opettajankouluttajaksi.

Miten kirjasi syntyvät?

Oppikirjaileminen on tiimityötä ja minulla on ollut onnea olla mukana hyvissä ryhmissä. Konkreettisesti kirjoittaminen tapahtuu iltaisin ja loma-aikoina, mutta tästä on tullut minulle mieluisa elämäntapa.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Eniten toivon, että kirjat löytävät lukijoita, eivätkä jää hyllyihin! Lisäksi toivon yhteiskunnallista arvostusta tälle työlle ja kirjoillemme.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Kirjat eivät katoa mihinkään, vaikka julkaisumuodot ehkä vähän muuttuisivatkin. Riippumatossa kirja on parasta seuraa.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Pitkältihän tämä on sivutyötä. Olen sanonut uusille oppikirjailijoille, että näillä tuloilla ei osteta asuntoa, mutta ehkä kerran vuodessa pääsee perheen kanssa matkalle: joskus kauemmas ja joskus taas pitää tyytyä lähiseutuihin.

 

21.9.2011