Tutustu tietokirjailijaan

Elina Hiltunen

Elina Hiltunen

Muut tittelisi?

Futuristi, kauppatieteen tohtori, diplomi-insinööri, ammattivirkkaaja, Executive in Residence (Aalto yliopisto).

Asuinpaikkasi?

Espoo.

Mitä kirjoja kirjoitat?

Tulevaisuusaiheisiin liittyviä kirjoja ja virkkauskirjoja.

Kuinka sinusta tuli tietokirjailija?

Sattuman kautta! Minulta satuttiin kysymään kiinnostusta kirjan kirjoittamiseen, ja tartuin tilaisuuteen.

Miten kirjasi syntyvät?

Suoraan sanottuna perslihaksilla ja paljolla työnteolla. Virkkauskirjoissa myös virkkuukoukulla on paljon tekemistä asioiden kanssa.

Mitä tietokirjailijana toivot?

Tämä on kyllä aika köyhää hommaa työmäärään nähden. Toivoisin, että tietokirjailijoita tuettaisiin enemmän. Erityisesti olen huomannut, että kirjan kääntämiseen ja kansainvälisille markkinoille lähtemiseen on hyvin huonosti rahoitusta tarjolla. Tietokirjat ovat kuitenkin yksi osa suomalaista osaamista, jota pitäisi enemmän kansainvälistää!

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Kirja – missä muodossa se sitten tuleekaan olemaan – on ja pysyy, jos kirjalla tarkoitetaan tarinoita. Ehkä tulevaisuudessa luemme kirjamme virtuaalilaseista tai pystymme uppoutumaan kirjaan ja siihen liitettyyn laajennettuun todellisuuteen ajatuskäyttöliittymän avulla. Mutta niin kauan kun kirja pitää sisällään tarinoita, jotka uppoutuvat ihmisten tunteisiin tai tiedonjanoon, kirja elää.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Tietokirjailija pärjää hyvän mielikuvituksensa avulla. Se auttaa tiukassakin paikassa. Voi esimerkiksi kuvitella leivän päälle voita, jos siihen ei ole ammatin valinnan vuoksi varaa. ;)

Sinulta ilmestyi viime vuonna teos Matkaopas tulevaisuuteen. Miten tulevaisuuteen kannattaa varautua?

Tulevaisuuteen kannattaa varautua pohtimalla erilaisia tulevaisuuksia ja sitä, miten elämä muuttuisi näissä tulevaisuuksissa. Tulevaisuusajattelun avulla voi kehittää vaihtoehtoisia toimintasuunnitelmia, jotka sitten auttavat kiperissä tilanteissa. Kun takataskussa on suunnitelma A:an lisäksi suunnitelmat B ja C, pärjää taatusti paremmin muutostilanteissa.

26.3.2013