Tutustu tietokirjailijaan
Eila Hämäläinen

Kuva: Laila Lehikoinen.
Muut tittelisi?
Suomen kielen lehtori
(Helsingin yliopistossa, nyt eläkeläinen).
Asuinpaikkasi?
Asun Vantaalla.
Minkälaisia kirjoja kirjoitat?
Olen kirjoittanut oppikirjoja suomea vieraana ja toisena kielenä opiskeleville aikuisille. Osa kirjoista on laadittu erilaisia peruskursseja varten, osa erityistarkoituksiin. Olen tehnyt myös pari kurssia Radio Finlandille.
Kuinka sinusta tuli oppikirjailija?
Opetustyön ohessa. Kun aloin opettaa suomea Helsingin yliopistossa, oli alan oppikirjoja varsin vähän. Jossakin vaiheessa teki mieli kokeilla omia ratkaisuja, ja niistä kokeiluista sukeutui vähitellen oppikirja ja myöhemmin oppikirjasarja ja sen uudet laitokset, kun sain hyvän työparin. Muutenkin minulla on ollut ilo kirjoittaa oppimateriaalia ryhmässä tai kollegan kanssa. Voin siis sanoa, että minusta tuli oppikirjailija vähitellen, yhteistyössä toisten kanssa.
Miten kirjasi syntyvät?
Nyt täytyy puhua menneestä ajasta. Ne kirjat, joita pidän pääteoksinani, syntyivät niin, että materiaalia ensin kokeiltiin kursseilla. Työkaverien kanssa yhdessä kirjoitetut kirjat alkoivat muotoutua siten, että istuimme vierekkäin koneen ääressä, heittelimme ideoita ilmaan ja aloimme kirjoittaa. Oppikirjatyöhön on vuosien mittaan kulunut monta lomaviikkoa ja paljon muuta vapaa-aikaa.
Millainen on mielestäsi hyvä oppikirja?
Kielen oppikirjan voi laatia monella tavalla hyvin. Hyvästä kirjasta pitäisi saada selkeä kuva kielen rakenteista ja mahdollisimman paljon tukea kielen luontevan käyttämisen harjoitteluun. Sama kirja ei välttämättä sovi kaikille opiskelijoille, mutta hyvä opettaja saa minkä tahansa kirjan toimimaan.
Minkä tietokirjan olisit halunnut itse kirjoittaa?
Olen kiitollinen monen alan tietokirjojen laatijoille, joiden työn tuloksia olen hyödyntänyt opetustehtävissäni. Monen monet teokset ovat tehneet vaikutuksen. Nimeän tässä nyt kuitenkin yhden oman alani merkkiteoksen: se on Iso suomen kielioppi. Se auttaa ymmärtämään suomen kieltä yhä syvällisemmin.
Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?
Oppimateriaalista puheen ollen uskon, että painettu kirja ja sähköinen aineisto elävät rinnakkain; molemmilla julkaisumuodoilla on etunsa.
Kuinka oppikirjailija pärjää?
Onneksi minulla oli vakituinen työ, ja oppikirjojen laatiminen oli hauska harrastus sen rinnalla. Pelkillä tekijänpalkkioilla ei taida moni pärjätä.
Sinut palkittiin kesäkuussa Warelius-palkinnolla laajasta ja korkeatasoisesta oppikirjatuotannostasi. Miltä tällainen huomionosoitus tuntuu?
Se oli iloinen yllätys. En osannut odottaa tällaista kunniaa. Tuntuu hyvältä suomen kielen opiskelijoidenkin puolesta, että ala tällä tavalla huomataan.
Mitä on kesän tehtävälistalla seuraavaksi?
Olin vastikään tehokkaalla viron kielen kurssilla Pärnussa. Nyt aion kerrata siellä opittua ja jatkaa opiskelua. Kenties vielä tulee mieleen ideoita oppikirjailijan työn jatkamisestakin…
30.6.2014