Tutustu tietokirjailijaan

Arto Mustajoki

Arto Mustajoki

Kuva: Ville Korhonen

Muut tittelisi?

Olen yliopiston professori, joka harrastuksena on ollut ja on edelleen kaikenlainen kirjoittaminen

Asuinpaikkasi?

Asun viikot Helsingissä, mutta viikonloput Juupajoella.

Minkälaisia kirjoja kirjoitat?

Olen kirjoittanut ja kirjoitan tieteellisten artikkelien ja kirjojen ohella oppikirjoja ja yleistajuisia tietokirjoja. Siinä ohessa on tullut laadittua CD-romppuja ja television opetusohjelmia. Työn alla on monta kirjaa, kolme suomenkielistä ja yksi venäjänkielinen.

Haaveena on tehdä myös Tutkijan arkipäivän etiikka -kirjasta englanninkielinen laitos.

Kuinka sinusta tuli tieto- ja oppikirjailija?

Kai se oli kahden asian summa. Huomasin, että oppimateriaalitarjonnassa oli selvä aukko, ja kuvittelin pystyväni paikkaamaan tuon aukon. Näin jälkikäteen arvioiden lähdin kovin vähin tiedoin ja taidoin tekemään ensimmäistä oppikirjaani Venäjän kielen keskeinen sanasto, jonka Hannu Taanila otti kustannustoimittajana Tammen ohjelmistoon vonna 1971. Ehkä kirja ei kuitenkaan ollut ihan susi, kun syksyllä 2013 erään yleisöluennon jälkeen eräs kuulija kertoi edelleen käyttävänsä sitä.

Miten kirjasi syntyvät?

Joskus tekstiä pulppua helposti, joskus en tahdo saada mitään aikaiseksi. Kirjoittaminen on rankkaa mutta hyvin palkitsevaa hommaa. Siihen tarvitaan, nykyilmausta käyttääkseni, erityinen flow. Kun teksti on syntynyt, luen ja korjailen sitä monta kertaa. Viimeistelyvaiheessa luen tekstiä paperilta. Se antaa erityisen fiiliksen, siinä voin asettua lukijan asemaan. Luetutan tekstejäni myös useilla ihmisillä, jotta ne olisivat helppolukuisia ja jotta välttäisin virheet - vihaan niitä erityisesti omissa kirjoissani!

Mitä tietokirjailijana toivot?

Kun kirjoittaa, toivoo tietysti aina mahdollisimman paljon lukijoita. Kevyt kosketus venäjän kieleen -kirjasta olen saanut paljon palautetta ihan ventovierailtakin. Se lämmittää mieltä. Tulee tunne, että ei ole kirjoittanut turhaan. On hienoa, jos pystyn välittämään muille ihmisille aineksia maailman ymmärtämiseen.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Sitkeästi kirja sinnittelee. Formaatti on kuivakkuudessaan uskomattoman toimiva. Mutta voi olla, että kun nykyiset teinit ovat kolmekymppisiä, he kaipaavat jotakin muuta, multimodaalisempaa, nopeatempoisempaa.

Kuinka tietokirjailija pärjää?

Tämä on halpa harrastus, josta joskus on jotakin pientä taloudellistakin iloa. Samanlainen harrastus on vaimolla  marjojen poimiminen.

Sait valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Miltä tällainen huomionosoitus tuntuu?

Ainahan huomionosoitukset lämmittävät. Erityisesti ilahduttivat palkinnon perusteet: näki, että arvosteluraati oli todella paneutunut kirjan antiin. Moni jäsenistä kävi erikseen kommentoimassa. Koen, että palkinto on tärkeä myös venäjän kielen kannalta. Sitä kun Suomessa osataan edelleen aivan liian vähän.
 

8.10.2013