Tutustu tietokirjailijaan

Anne-Maria Mikkola

Anne-Maria Mikkola

Muut tittelisi?

Helsingin normaalilyseon äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, ohjaava opettaja

Asuinpaikkasi?

Helsinki

Mitä kirjoja olet kirjoittanut?

Olen kirjoittanut lukion ja yläkoulun oppikirjoja. Tunnetuin niistä ehkä on WSOY:n Äidinkieli ja kirjallisuus -sarjan Käsikirja.

Kuinka sinusta tuli oppikirjailija?

1980-luvun puolivälissä osallistuin WSOY:n tilaisuuteen, jossa keskusteltiin lukion  tilasta. Muistelen esittäneeni kiihkeitä nuoren ihmisen  puheenvuoroja, minkä seurauksena minut kutsuttiin tekemään uutta lukion kirjaa. Näin siis jouduin vastaamaan huutooni.

Miten kirjasi ovat syntyneet?

Ne ovat ovat syntyneet hitaasti ja joskus myrskyisässäkin yhteistyössä eri tekijäryhmien jäsenten ja kustannustoimittajan kanssa. On ollut myös tilanteita, joissa on ollut tarpeen palata yliopiston penkeille kirjojen teoriataustaa vahvistamaan. 

Mitä oppikirjailijana toivot?

Toivon, että kirjantekijöille annetaan riittävästi aikaa kehitellä ajatuksiaan ja hioa kirjaraakilettaan. Näin ei jouduta tilanteeseen, jossa kierrätetään käytettyjä ideoita. Toivoisin myös, ettei sähköisiä oppimateriaaleja  tuputettaisi opettajille, ennen kuin todella tiedetään niiden käytön vakutukset.

Millaisena näet kirjan tulevaisuuden?

Olemme tilanteessa, jossa kahdella oppikirjojen kustantajalla tosiasiassa on määräävä markkinaosuus. Sitä ei kyllä seuraa mitään hyvää.  

 Kuinka oppikirjailija pärjää?

Ainakin hänen täytyy pärjätä vähillä yöunilla ja kestää stressiä. 

Sinut palkittiin juuri yhdistyksen Warelius-palkinnolla. Miltä tällainen huomionosoitus tuntuu?

Harvoinpa olen ollut niin iloinen kuin kuullessani palkinnosta. Sehän annettiin kauttani oppikirjalle ja niille monille ihmisille, joiden kanssa olen työskennellyt.