Tietokirjapäivä Kustavissa 15.7.2022

kustavikuva

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikkoa vietetään 13.–17.7.2022. Teemana on tänä vuonna Taide pelastaa maailman! Kirjallisuusviikon perjantaina 15.7.2022 klo 10-15 järjestetään jo perinteinen tietokirjallisuuteen keskittyvä Tietokirjapäivä. Päivää vietetään Tuulentuvalla Kustavin keskustassa osoitteessa Tuulentuvantie 3.

Tietokirjapäivän ohjelma on nähtävissä myös kirjallisuusviikon nettisivuilla.

Tietokirjapäivän esiintyjinä ovat runouden tutkimukseen suuntautunut kirjallisuuden dosentti Siru Kainulainen, Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Pirkko Kotirinta, tanssiteatteri ERIn taiteellinen johtaja Tiina Lindfors ja säveltäjä Osmo Tapio Räihälä. Tiina Lindforsia haastattelee tietokirjailija, kirjallisuustieteen dosentti ja kirjallisuusterapeutti Päivi Kosonen. Räihälän luennon lopuksi Radion sinfoniaorkesterin viulisti Maria Puusaari esittää Räihälän teoksen (G)astronomia viululle ja lausujalle. Tietokirjapäivän juontaa Päivi Kosonen.

Tietokirjapäivän järjestävät Suomen tietokirjailijat ja Tietokirjallisuuden edistämiskeskus yhteistyössä Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon kanssa. Katso Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon koko ohjelma kirjallisuusviikon nettisivuilta. 

VAPAA PÄÄSY, TERVETULOA!


Tietokirjapäivän ohjelma 15.7.2022

Klo 10: Siru Kainulainen: Lukukokemusten kantava voima
Klo 11: Osmo Tapio Räihälä: Volter Kilpi - maailman paras sinfonikko & Maria Puusaari, viulu
Klo 13: Tiina Lindfors: Kymmenen tietokirjaa taiteesta. Haastattelijana Päivi Kosonen.
Klo 14Pirkko Kotirinta: Taide pelastaa taiteilijan - ja katsojan, tapaus Hilma af Klint


Esiintyjät:

Siru Kainulainen on runouden tutkimukseen suuntautunut kirjallisuuden dosentti Turun yliopistossa sekä kriitikko ja tietokirjailija. Hänen väitöskirjansa Kun sanat eivät riitä (2011) käsitteli rytmiä Eila Kivikk’ahon runoudessa. Kainulaisen teos Elämäni kirjat (2019) käsittelee lukemista ja lukukokemuksia monenlaisten teosten, etenkin runojen valossa.  

Pirkko Kotirinta tunnetaan Helsingin Sanomien pitkäaikaisena kulttuuritoimittajana. Hänen kirjansa Hilma af Klintin arvoitus (2021) on kattava tutkimusmatka ruotsalaisen taiteilijan taiteelliseen työhön. Kotirinta on ollut kiinnostunut Hilma af Klintistä yli 30 vuotta. 

Tiina Lindfors on Tanssiteatteri ERIn perustajajäsen, taiteellinen johtaja ja tanssija-koreografi. Hän on mm. kirjoittanut tanssikritiikkejä Turun Sanomiin ja toiminut vierailevana koreografina Kansallisbaletissa ja Estonia-baletissa. Kuva: Shoja Lak.

Osmo Tapio Räihälä on taidemusiikin säveltäjä, jonka teoksia on esitetty eri puolilla maailmaa. Räihälän teoksia ovat tilanneet ja esittäneet muun muassa Radion sinfoniaorkesteri, Gewandhausorchester ja London Sinfonietta. Räihälän nykymusiikkia käsittelevä teos Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa palkittiin vuonna 2021 tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnolla. Kuva: Stella Reismaa.

Päivi Kosonen on kirjallisuustieteen dosentti sekä kirjallisuusterapeutti ja -kouluttaja. Hän on kirjoittanut ja toimittanut mm. kirjallisuuden alan tietokirjoja. Kosonen on Suomen tietokirjailijat ry:n hallituksen jäsen. Kuva: Lea Froloff.