Ehdokkaat hallituksen vaalissa 2019-2023

Yhdistyksen hallituksen jäsenten vaali

Suomen tietokirjailijat ry:n hallituksen vaali vuosiksi 2019-2021 käydään syyskokouksessa lauantaina 17. marraskuuta 2018. Erovuorossa ovat hallituksen jäsenet Jaakko Heinimäki, Lassi Saressalo ja Tuula Uusi-Hallila.

Heinimäkeä ei voida valita uudelle kaudelle, koska hän on ollut hallituksessa sääntöjen salliman enimmäismäärän eli kolme kolmivuotiskautta. Saressalo on ilmoittanut, ettei hän hae uudelle kaudelle.

Kolme vuotta hallituksessa toiminut Tuula Uusi-Hallila on käytettävissä toiselle kaudelle. Hänen lisäkseen ehdokkaiksi ovat ilmoittautuneet Aki Hietala, Irma Kakko, Janne Käpylehto, Kai Myrberg, Anne Mäntynen, Agneta Rahikainen, Teuvo Riikonen, Arja Sahlberg ja Jussi Särkelä.


Aki Hietala (s. 1974)

Hei! Olen FM Aki Hietala, Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Ilmoittaudun ehdokkaaksi vaaliin hallituksen jäseneksi kaudelle 2019−2021. Olen tietokirjailijana tehnyt lähinnä musiikkiaiheisia teoksia – kuten laulajaelämäkertoja (mm. Mauno Kuusistosta, Vilho Kekkosesta ja Juhani Markolasta).

Olen tehnyt ammatillisia opintoja usealta alalta ja minulta löytyvät seuraavat tutkinnot: FM, HuK, LO, MLKO, Musiikkipedagogi (AMK). Lisäksi olen suorittanut Jyväskylän yliopistoon mm. musiikkiterapian ja museologian opintoja.

Arkityössäni toimin Pieksämäellä Seurakuntaopiston musiikinopettajana, sekä vastaan oppilaitoksen yhteydessä olevan Suomen Kirkon Sisälähetysseuran museon toiminnasta.

Lisäksi opetan laulua Pieksämäen Seutuopistossa ja esiinnyn laulajana pitkin Suomea, vapaa-aikoinani sekä kevyen että klassisemman musiikin laulajana. Suomen Maakuntakirjailijoiden hallituksessa ja sihteerinä olen toiminut vuosia, viime aikoina rivijäsenenä.

Tietokirjailijana hallituksessa antaisin maakunnan äänen kuuluviin.

Oppiarvo: FM, HuK, LO, MLKO, Musiikkipedagogi (AMK)

Erityisala: Elämäkerrat, Musiikki, Populaarikulttuuri

Ajankohtaiset tapahtumat FB:n artistisivulla: https://www.facebook.com/akihietalaofficial/

Kotisivu: www.akihietala.fi

Muita tietoja:
•    laulamisen, tanssi- ja iskelmämusiikin asiantuntija.
•    Musiikilliset elämäkerrat intohimona.
•    Kirjoittanut tutkielmia ja artikkeleita sekä mm. Mauno Kuusiston, Vilho Kekkosen ja Juhani Markolan laulaja-elämäkerrat.
•    Esiinnyn aktiivisesti myös itse laulajana.


 

Irma Kakko (s. 1953)

Ilmoittaudun ehdokkaaksi Suomen tietokirjailijat ry:n hallituksen vaaliin. Pirkanmaan alueella on paljon tietokirjailijoita, toiseksi eniten Suomessa, 270 jäsentä. Meillä ei kuitenkaan ole ollut edustajaa muutamaan vuoteen tietokirjailijoiden hallituksessa, mikä on selkeä epäkohta, joka pitää korjata.

Järjestötoimintaa on karttunut minulle vuosien varrella: jäsenenä mm. Suomen tietokirjailijoissa vuodesta 1986, Pirkanmaan tietokirjailijoiden aluetoiminnan suunnitteluryhmässä ja Suomen harjoittelukoulujen rehtoreiden hallituksessa sekä puheenjohtajana mm. Biologian ja maantiedon opettajien liiton Pirkanmaan hallituksessa.  

Tietokirjailijana olen julkaissut työryhmän jäsenenä mm. seuraavat lukion oppikirjat: Koulun maantieto 1 ja 2 sekä työvihot, Koulun maantieto Maapallo ja työvihko, Koulun maantieto Yhteinen ympäristö ja työvihko, Koulun maantieto Riskien ja mahdollisuuksien maailma, Lukion maantiede Sininen planeetta ja työvihko, Lukion maantiede Ympäristö ja työvihko, Lukion maantiede Riskien maailma (Otava).

Koulutukseltani olen filosofian tohtori. Väittelin 2004 Tampereen yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa, jossa toimin tutkijana kymmenisen vuotta. Väitöskirjassani tutkin ympäristömyrkkyjen vaikutuksia mm. ihmisen hermosoluihin. FM tutkinnon suoritin Helsingin yliopistossa 1980-luvulla ja valmistuin biologian ja maantiedon opettajaksi.

Työurani, kolmisenkymmentä vuotta olen tehnyt Tampereen yliopiston normaalikoulussa. Ensimmäisinä vuosina toimin biologian ja maantiedon lehtorina ja ohjaavana opettajana. Myöhemmin minusta tuli yläkoulun rehtori. Välillä toimin myös koko koulun johtavana rehtorina sekä johtavan rehtorin ja lukion rehtorin vararehtorina. Lisäksi olen toiminut luokanopettajakoulutuksen biologian ja maantiedon didaktikkona ja johtamisen (Leadership) opettajana Indonesiassa kansainvälisessä maisteriohjelmassa.

Harrastuksistani rakkain on puutarhanhoito, mikä näkyy kuvassani, jossa ihastelen Japanin magnoliaa, joka antoi odotuttaa ensimmäistä kukintaansa kymmenen vuotta. Lisäksi luen kaikenlaista kirjallisuutta ja liikun mahdollisimman paljon.


Janne Käpylehto (s. 1977)

Olen energia-alan tietokirjailija ja keksijä. Olen osaomistajana useissa energia-alan yrityksissä ja luennoin energiasta, erityisesti aurinkoenergiasta paljon. Kirjoitan lisäksi artikkeleita, raportteja sekä teen laajasti asiantuntijatyötä energia-alalla, mm. olen tekemässä RT-korttia aurinkoenergiasta.

Toteutan runsaasti tiedotusvälineitä saavuttavia projekteja. Tunnetuimmat projektit ovat Jääkaruselli ja Saunalla Tallinnaan -purjehdus. Jääkaruselliprojektin on nähnyt maailmalla noin 500 miljoonaa ihmistä ja puolet suomalaisista.

Minulla on raju matematiikan ja fysiikan tausta. Merkittävin myynti- ja koulutussaavutukseni on matemaattisen ohjelmiston myyminen NASA:lle sekä Langley tutkimuskeskuksen asiantuntijoiden kouluttaminen.

Hallitustyöskentelyssä minua kiinnostaa edistää opetusta ja opetuksen uusia muotoja. Myös tietokirjoittamisen rahoituksen helpottaminen on keskeistä.

Julkaistut kirjat:
https://intokustannus.fi/kirja/mokille_sahkot/ (Helsingin ilmastopalkinto 2015)
https://intokustannus.fi/kirja/auringosta-sahkot-kotiin-kerrostaloon-yritykseen/

Ekotekniikan maailma -artikkeleita:
https://www.sll.fi/luonnonsuojelija/ekotekniikan-maailma

Toimittajantyö:
Suomen Luonto, Visio-lehti, Ekotekniikan maailma, Vihreä lanka, TEP-lehti

Muita julkaisuja:
Aurinkosähköä kerrostaloon, opas Helsingin kaupungille, 2016
Statistical Reconstruction in Large Composite CT, Conference on industrial computed to-mography, 2/2014
Omat sähköt uusiutuvasti, artikkelikokoelma Huomisen energiaa, yhdessä mm. Prof. Jyri Seppälän,
Karoliina Auvisen(Sitra) ja Søren Hermansenin(Energiakademiet) kanssa.
New revolutionary X-ray tomography methods with Statistical Inversion, 39th Annual Review of Progress in
Quantitative Nondestructive Evaluation, Denver, USA, heinäkuu 2012
Substantial improvements in X-ray Tomography with Statistical Inversion, Conference on Industrial
Computed Tomography, Wien, Itävalta, syyskuu 2012


 

Kai Myrberg (s. 1962)

Hyvät tietokirjailijakollegat. Haen yhdistyksemme hallituksen jäseneksi.

Aluksi kerron tässä jotain taustatietoja itsestäni, jotta pääsette selville mitä olen tähän asti tehnyt.

Toimin päätyökseni Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksessa johtavana tutkija. Peruskoulutukseni on filosofian tohtori (Helsingin yliopisto, 1998). Työmaanani ovat Itämeren tutkimus ja suojelu. Olin koordinoimassa Suomen, Viron ja Venäjän yhteistä Suomenlahti-vuotta 2014 tavoitteena kotimeremme pelastaminen. Sivutoimisesti olen Liettuassa, Klaipedassa yliopiston professori ja opetan siellä Itämeren oseanografiaa. Ikää on kertynyt tähän mennessä 56 vuotta.

Olen erittäin kiinnostunut yhdistystoiminnasta ja niinpä päätin hakea Suomen tietokirjailijat ry:n hallitukseen jäseneksi, kun tällainen mahdollisuus tuli eteen. Yhdistyksen rivijäsen olen ollut tämän vuosikymmenen alusta asti. Olen ollut aiemmin mm. Helsingin ylipiston dosenttiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana ja tällä hetkellä toimin William ja Ester Otsakorven säätiön hallintoneuvoston varapuheenjohtajana; tuemme oppilaitoksia Itä-Suomen alueella. Omaan päätyöhöni liittyen olin 2015−2017 Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) varapresidentti.

Tietokirjailijana olen viimeksi kirjoittanut yhdessä Matti Leppärannan kanssa kirjan Meret - Maapallon Siniset Kasvot (URSA, 2014) ja sama kaksikko julkaisee ensi vuonna Tammen kustantamana teoksen Itämeri ja Ihminen. Olen ollut kirjoittamassa myös oppikirjoja Itämerestä suomeksi ja englanniksi eri kanssakirjoittajien kera: Itämeren Fysiikka, Tila ja Tulevaisuus (Yliopistopaino) ilmestyi vuonna 2006, Kotimeri - Itämeri Ympärillämme (Edita) 2008 ja Physical Oceanography of the Baltic Sea (Springer-Verlag) 2009.

Tietokirjailijoiden hallituksessa haluaisin antaa panokseni edistääkseni tietokirjojen näkyvyyttä, lähellä sydäntäni ovat kaikki tietokirjat, toki luonnontieteet on erikseen mainittava. Kaikki kunnia ja arvostus kuuluu myös oppikirjojen tekijöille. Tätä tärkeää toimintaa haluaisin myös tukea ja kannustaa.

Mikäli valintanne kohdistuu minuun, lähden nöyrin mielin oppimaan uutta ja perehtymään uuteen kenttään ja edistämään tarmokkaasti yhteistä asiaamme.

Lisätietoja: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kai_Myrberg,
http://www.syke.fi/fi-FI/Asiantuntijat/Kai_Myrberg(44224)


 

Anne Mäntynen (s. 1967)

Olen 50-vuotias suomen kielen dosentti ja tietokirjailija. Olen syntynyt Helsingissä vuonna 1967 ja asun nykyisin Tampereella. Olen ollut yhdistyksen jäsen vuodesta 2009. Olin yhdistyksen hallituksen jäsen vuosina 2013–2015. Lisäksi olen ollut koulutustyöryhmän jäsen vuosina 2012–2015 ja palkintolautakunnan jäsen vuosina 2014–2017. Olen myös edustanut yhdistystä J. A. Hollo -palkintoraadissa 2013–2015.

Työskentelen Helsingin yliopistossa määräaikaisena suomen kielen professorina; varsinainen tehtäväni on suomen kielen, erityisesti kirjoittamisen opetuksen ja tutkimuksen, yliopistonlehtori. Vuosina 2014–2017 työskentelin Jyväskylän yliopistossa suomen kielen professorina. Olen työurallani keskittynyt erityisesti kirjoittamisen ja tekstien tutkimuksen kysymyksiin sekä opettajana, tutkijana että tietokirjailijana. Olen kirjoittanut ja toimittanut teoksia erityisesti korkeakouluopiskelijoiden ja -tutkijoiden tarpeisiin mutta ollut mukana myös lukion äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjan tekemisessä; toimin myös kuusi vuotta tieteellisen aikakauslehden Virittäjän päätoimittajana. Helsingin yliopistossa olen vastannut pitkään humanistisen tiedekunnan pakollisista kirjoittamisen opinnoista, ja olen vuosien varrella toiminut eri alojen kirjoittajakouluttajana eri puolilla Suomea sekä toiminut aktiivisesti äidinkielen ja kirjallisuuden opettajien kanssa. Olen tutkimuksessani tarkastellut muun muassa tietokirjojen suomentamista ja kirjoittamisen ohjausta yliopistossa. Tänä vuonna olen toimittanut myös opettajille suunnatun Kirjoittamisen käänteitä -kokoelman yhdessä äidinkielenopettaja Jonna Riikosen kanssa.

Pidän erityisen tärkeänä tietokirjoittamisen koulutuksen kehittämistä ja suomenkielisen tietokirjallisuuden arvostuksen lisäämistä eri koulutusasteilla. Hyvätasoisen koulutuksen perusta on suomenkielisessä tietokirjallisuudessa, jonka kirjoittamiseen, tuottamiseen ja käyttämiseen kiinnitetään edelleen liian vähän huomiota kaikilla koulutusasteilla. Perusteellinen tietokirjoittamisen koulutustyö edellyttää myös tietokirjojen ja tietokirjoittamisen tutkimusta. Työskentelen määrätietoisesti omassa yliopistossani kirjoittamisen taitojen opetuksen ja tietokirjojen tutkimuksen puolesta. Nykyinen tiedepolitiikka ei kannusta esimerkiksi yliopistoväkeä kirjoittamaan suomenkielisiä tieto- ja oppikirjoja, ja on tärkeää paitsi kouluttaa kirjoittajia myös välittää laajemmin käsitystä omankielisen tietokirjallisuuden kulttuurisesta ja kielipoliittisesta arvosta ja merkityksestä. Tätä samaa työtä olen valmis edistämään Tietokirjailijoiden hallituksen jäsenenä, unohtamatta muita keskeisiä edunvalvonta-asioita, kuten tietokirjallisuuden julkista tukea ja tietokirjailijan toimeentuloa ja tekijänoikeuksia koskevia kysymyksiä.


 

Agneta Rahikainen (s. 1963)

Jag är medlem i Finlands facklitterära författare sedan 2004 och upplever att föreningen gör ett viktigt arbete för att främja villkoren för facklitterära författare. Jag är speciellt intresserad av att driva frågor kring jämställdhet i planeringen av föreningens verksamhet och program samt av att aktivera yngre författare inom föreningen.

Jag är född 1963 och arbetar som marknadsföringschef vid Svenska litteratursällskapet i Finland. Till mitt arbete hör att producera program vid bokmässorna i Göteborg och i Helsingfors. Jag känner väl till det litterära fältet i Finland, men är förstås mest specialiserad på finlandssvensk litteratur. Sedan 2011 är jag medlem i FILI, Center för litteraturexport, och deras delegation och verkar nu som dess viceordförande. Jag är också medlem i programkommittén för Helsingfors bokmässa och har sedan många år producerat Kurs på boken, Suunnista kirjaan på svenska.

Jag är filosofiedoktor i litteratur från Helsingfors universitet och har skrivit en rad litterära biografier. För mitt författarskap har jag belönats av bl.a. Svenska Akademien och Historian ystäväin liitto. Min senaste bok Kampen om Edith, nominerades för Kanavapriset 2014 och 2004 fick jag Statens pris för informationsspridning för Johan Ludvig & Fredrika Runeberg – En bildbiografi.

De flesta av mina böcker har utkommit på svenska och finska, och jag medverkar med artiklar i publikationer på engelska, tyska och ryska. Jag recenserar sporadiskt facklitteratur i några specialtidskrifter i Finland och i Sverige, och anlitas ibland som vetenskaplig granskare vid akademisk utgivning. Jag är en ofta anlitad föreläsare och har varit inbjuden som gästföreläsare vid en rad universitet och kulturorganisationer i Norden och bl.a. i Holland, Storbritannien, Italien och USA. Jag har också en stor erfarenhet av att uppträda i såväl radio som i tv.

Mitt modersmål är svenska men jag talar obehindrat också finska och engelska. Jag förstår även norska och danska.


 

Teuvo V. Riikonen (s. 1960)

Olen käytettävissä Suomen tietokirjailijoiden hallitustehtävään. Olen 57-vuotias, syntyään Tuusulalainen ja asunut sen jälkeen mm. Helsingissä, Vantaalla, Savonlinnassa ja nyt Mikkelissä. Ulkomailla olen asunut ja työskennellyt noin kolme vuotta mm.  Afganistanissa, Israelissa, Libanonissa ja Syyriassa. Koulutukseltani olen teologian maisteri Helsingin yliopistosta. Lisäksi minulla on keskiasteen nuorisotyönohjaaja koulutus sekä lukuisia lisäkoulutuksia mm. JET, opetushallinnon tutkinto, kirkon johtamiskoulutus, aikuiskasvatuksen cl-opinnot sekä 198. valtakunnallinen maanpuolustuskurssi. Työssä olen ollut nuorisotyönjohtajana järjestössä, opettajana, rehtorina ja nyt Parikanniemisäätiön toiminnanjohtajana ja olen myös säätiön lehden päätoimittaja. Lisäksi olen ollut kolme kertaa kriisinhallinta- ja rauhanturvatehtävissä.

Luottamustehtävissä olen ollut mm. kaupunginvaltuustossa- ja hallituksessa, lautakunnissa, seutukunta- ja maakuntatasolla sekä puolueen varapuheenjohtajana kuusi vuotta. Tätä kautta olen saanut olla mukana monissa eri luottamustehtävissä kuten hallitusneuvotteluissa 2011, Postin hallintoneuvostossa ja erilaisissa maanpuolustustehtävissä. Tällä hetkellä olen Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnassa ja Suur-Savon Osuukaupan edustajistossa.

Oma kirjallinen tuotantoni liittyy ammattiini teologina sisältäen opetuskirjoja rauhanturvaamiseen, lastensuojeluun ja erillisiin teemoihin. Viime vuosina olen kirjoittanut paljon sosiaalisessa mediassa lyhyitä tekstejä mm. Twaarnoja. Lisäksi olen ollut monissa kokoomateoksissa ja ollut toisena kirjoittajana yhdessä kesäteatterinäytelmässä. Omia teoksia on 22 ja teoksia joissa olen ollut mukana on 35. Tällä hetkellä kirjoitan kahta kirjaa sekä matkablogeja.

Hallitustyöskentelyssä keskittyisin yhteyden rakentamiseen, työntekijöiden ja jäsenien tukemiseen, tietokirjallisuuden yleisen tuntemuksen lisäämiseen, nuorten ja uusien kirjoittajien rohkaisemiseen, yhteyksien luomiseen sekä omasta ammatista, tuotannosta ja osaamisalueista nousevaan työhön sekä sosiaalisessa mediassa vaikuttamiseen. Hallituksesta jää nyt pois ansioitunut teologi ja vuoden päästä ansioitunut Etelä-Savon aluevastaava. Täyttäisin pienen osan tuosta vajeesta. Olen osallistunut STIKin toimintaan jäsenyyteni aikana vuodesta 2000. Minulla on aikatauluni puitteissa mahdollisuus hoitaa luottamustehtävä, vaikka valitettavasti myös tänä vuonna oman työpaikkani hallituksen vuosikokous osuu samalle päivälle kuin hallituksen vaali. Olen ollut kaksi kertaa aikaisemmin ehdolla hallitukseen. Lisätietoja www.teuvovriikonen.fi.


 

Arja Sahlberg (s. 1949)

Pyydän ystävällisesti, että minut otettaisiin huomioon täytettäessä Suomen tietokirjailijoiden hallituksen jäsenen paikkaa. Olen Yhteiskuntatieteiden tohtori Tampereen yliopistosta 1995. Pääaineeni ovat valtio-oppi ja kansainvälinen politiikka. Sivuaineeni on sosiologia.

Olen opettanut ja toiminut hallinnollisissa tehtävissä Alkio-opistolla 40 vuotta. Toimin Valtiotieteellisen linjan johtajana myös. Opetukseni on ollut avoimen yliopiston opetusta Tampereen, Jyväskylän, Rovaniemen ja Turun yliopistojen tenttivaatimusten mukaisesti. Tällä hetkellä törmättyäni lain luomaan tolppaan olen toista vuotta eläkkeellä.

Olen koko aikuisen elämäni toiminut poliittisissa ja muissa järjestötehtävissä ja ollut ehdokkaana eri vaaleissa. Tätä toimintaa jatkan. Järjestö- ja poliittisen toimintani kautta minulla on  käsitystä poliittisen järjestelmän sekä hallinnon toiminnasta demokraattisessa Suomessa  plus- että miinusmerkkeineen.

Olin nuorena Suomen keskustan jäsen, vuodesta 2001 Kansallisen kokoomuksen jäsen. Tunnen siis kahta suurta puoluetta sisältä; tunnen myös runsaasti henkilöitä molemmista puolueista. Tarvittaessa olen valmis käyttämään omaksumaani tietoa ja edistämään siten tietokirjailijoiden toimintaa, mitä arvostan.

Paitsi väitöskirjaani, mikä käsittelee maailmankaikkeuden ainoana Santeri Alkion ajatuksia yhteiskunnasta, maailmasta ja ihmisestä, olen julkaissut myös tietokirjat Vallan portailla ja Synkkä karnevaali sekä lukuisan määrän lehtijuttuja eri lehtiin kuten Keskisuomalaiseen, Suomenmaahan sekä erilaisiin muihin julkaisuihin nyttemmin myös Kansallisen kokoomuksen jäsenenä ja järjestöaktiivina.

Antaisin mielelläni osaamiseni Suomen tietokirjailijoiden käyttöön. Koska minulla on tiedekoulutus ja myös tuleva(t) kirjani on/ovat tavalla taikka toisella tiedepohjaisia, voisin olla mukana keskustelussa, joka aivan viime aikoina on herännyt elämäkertakirjoihin kuten vaikkapa presidentti Niinistöön liittyviin kirjoihin. Missä kulkee tieteellisen tiedon ja mielipidekirjoittamisen raja?

Näillä tiedoilla, joita olen valmis täydentämään, pyydän, että minut valittaisiin Suomen tietokirjailijoiden hallituksen jäseneksi.


 

Jussi Särkelä (s. 1951)

Muutama henkilö on pyytänyt minua asettumaan ehdolle Suomen tietokirjailijat ry:n hallituksen jäsenen vaaliin. Heidän motiivinsa on ollut saada hallitukseen henkilö, joka edustaa sitä laajaa jäsenkenttäämme, joka tuottaa muuta kuin akateemista / tieteellisin metodein kirjoitettua tietokirjoittamista, ja jolla on järjestöjohtamisen ja sidosryhmätoiminnan kokemusta. Pidän hallituksen jäsenyyttä tärkeänä, asioihin paneutumista edellyttävänä tehtävänä. Perusteellisen pohdinnan jälkeen katsoin olevani motivoinut tehtävään ja ilmoittauduin ehdolle.

Olen 67-vuotias järjestötyön ja vaikuttamisen ammattilainen. Vaimoni, YT, tietokirjailija Riitta Särkelä on Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri, lapsemme YTM Mona Särkelä-Kukko on Setlementtiliiton järjestöjohtaja ja poikamme KTM Juhana Särkelä on Helsingin kaupungin liikuntatoimen viestintäsuunnittelija. Tyttäreni aiemmasta avioliitosta, YTM, tietokirjailija Rosa Meriläinen on Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteeri. Itse olen koulutukseltani yliopisto-sosionomi (sosiaalityöntekijä).

Järjestöihminen. Työkokemukseltani olen järjestöihminen. Kokemukseni on sosiaali- ja terveysalan järjestöistä. Olen toiminut johtoryhmän jäsenenä tai toiminnanjohtajana neljässä järjestössä ja ollut yhden valtakunnallisen järjestön puheenjohtajana.

Sidosryhmätyö ja muu vaikuttamistyö sekä niiden suunnittelu oli minun työtäni lähes koko elämäni ajan. Yhteydet ministeriöihin ja keskusvirastoihin, niiden työryhmissä toimiminen, eduskunnan valiokunnat ja niiden sihteeristö tulivat minulle noina vuosina tutuiksi. Opin, että tehokas vaikuttaminen on pitkäjännitteistä puurtamista taustalla.

Kouluttaminen järjestötyössä ja vaikuttamisessa, järjestön strategian suunnittelussa ja seurannassa sekä viestinnässä ovat kuuluneet tehtäviini 1980-luvulta aivan näihin päiviin saakka.

Kirjoittaminen. Olen toiminut järjestölehtien päätoimittajana, kirjojen kustantajana ja kustannustoimittajana sekä kirjoittamisen ohjaajana. Toimin tällä erää yhden kirjoittajayhdistyksen puheenjohtajana. Itseltäni on viimeksi ilmestynyt 2016 kirjailija Jack Londonin alkoholismia käsittelevä kirja Arjen ooppera. 9. marraskuuta julkaistaan Näkövammaisten työllistymistä käsittelevä kirjani.


 

Tuula Uusi-Hallila (s. 1962)

Olen Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori. Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen olen ollut vuodesta 1994, hallituksen jäsen vuodesta 2016 ja varapuheenjohtaja vuodesta 2017.

Olen työryhmien jäsenenä kirjoittanut oman alani oppikirjoja ja laatinut digitaalista materiaalia. Olen tehnyt myös erityisesti nuorille tarkoitettuja kirjailijaelämäkertoja Minna Canthista (Kirsti Mäkisen kanssa) sekä Aleksis Kivestä ja Juhani Ahosta (Anne Helttusen kanssa). Viimeisin tietokirjani Sitaattien salat ilmestyi vuonna 2016, ja maaliskuussa ilmestyy kotimaisen kaunokirjallisuuden naisten etunimiä käsittelevä tietokirja Naisia nimittäin (molemmat Anne Helttusen kanssa).

Näkökulmani tietokirjallisuuteen ja myös Suomen tietokirjailijat ry:n toimintaan määrittyy pitkälti työstäni. Näen laadukkaan oppimateriaalin ja innostavien tietokirjojen merkityksen työssäni päivittäin. Nuorten lukutottumukset ovat muuttuneet, ja keskittymistä vaativien tekstien lukemiseen on kannustettava aivan uudella tavalla. Tämä on mahdollista, jos opettajat innostuvat ja jos nuorille on tarjota heitä kiinnostavia tietokirjoja, joita myös käsitellään monipuolisin menetelmin. Olen iloinen, että Suomen tietokirjailijat ry on yhdessä Lauri Jäntin säätiön kanssa saanut paljon aikaan, mm. tietokirjakatalogeja nuorille, tietokirjavierailuja kouluun ja stipendejä tietokirjoja lukeville oppilaille. Lauri Jäntin säätiön hallituksessa olen ollut mukana vuodesta 2003.

Pidän tärkeänä, että tietokirjat kuuluisivat lukion opetussuunnitelmaan muissakin oppiaineissa kuin äidinkielessä ja kirjallisuudessa ja että eri alojen tietokirjat olisivat luonteva työväline kaikissa koulumuodoissa. Digitaaliset oppimisalustat tuovat paljon mahdollisuuksia mutta myös haasteita, joihin on suhtauduttava vakavasti. Koulutuspolitiikan myllerrysten keskellä toivon, että kaikissa päätöksissä korostetaan pedagogisesti mielekkäitä ratkaisuja.

Uskon, että kansalaisten sivistystaso määrittää olennaisesti Suomen tulevaisuutta. Tässä tietokirjallisuudella on tärkeä merkitys, ja juuri sivistyksen puolesta haluaisin edelleen tehdä työtä Suomen tietokirjailijat ry:n hallituksessa.