Turun Kirjamessut 5.-7.10.2018

Suomen tietokirjailijoilla on Turun Kirjamessuilla perinteiseen tapaan ohjelmaa sekä oma osasto (A32). Tervetuloa osastolle tapaamaan muita tietokirjailijoita ja yhdistyksen väkeä!

Suomen tietokirjailijat ry järjestää tietokirjallista ohjelmaa Turun Kirjamessuilla joka päivä. Lauantaina yleisöä viihdyttää perinteinen Tietokirjaraati, joka arvioi viisi uutuuskirjaa. Lisäksi lauantaina kuullaan kansanedustajien paneeli tietokirjallisuuden tulevaisuudesta ja koulutuksen sekä lukemisen merkityksestä.

Perjantaina aiheina ovat Kriitikot kirjailijoina ja Tarinallisuuden karikot. Sunnuntaina keskustellaan Itämeren tilanteesta ja Itämerta käsittelevästä tietokirjallisuudesta.

Suomen tietokirjailijat ry:n osastolla A32 lounaissuomalaiset tietokirjailijat kertovat työstään ja teemoistaan, kuten Turun seudun luontoretkikohteista, graafisen suunnittelun historiasta, kotiseututyöstä ja luovasta tietokirjoittamisesta.

Suomen tietokirjailijat ry ja Äidinkielen opettajain liitto järjestävät jälleen myös Suunnista kirjaan -tapahtuman Turun Kirjamessuilla. Liput 4 000 koululaiselle ja toisen asteen opiskelijalle tarjoavat Tietokirjallisuuden edistämiskeskus ja Turun kaupunki.


Tietokirjallista ohjelmaa Turun Kirjamessuilla

Perjantaina 5.10.

pe 5.10. klo 13.4014.30 Kallas: Kriitikot kirjailijoina

Kriitikon töitä tekevät kirjailijat keskustelevat ja pohtivat kaksoisroolinsa etuja ja mahdollisia ongelmia, joita pienellä kentällä toimiminen tuovat mukanaan. Keskustelemassa ovat historioitsija ja tietokirjailija Jukka-Pekka Pietiäinen, runoilija ja kuvataidekriitikko Raisa Jäntti sekä kirjailija ja kirjallisuuskriitikko Marissa Mehr. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Suomen arvostelijain liiton kanssa.

pe 5.10. klo 16.0016.40 Tieto-lava: Tarinallisuuden karikot

Tarinallisuuden karikot eli mitä jää kertomatta, ja miten tieto muuttuu, kun henkilö tai kertomus kaappaa huomion. Keskustelemassa ovat toimittaja ja kirjailija Asta Leppä, tietokirjailija ja toimittaja Mari Manninen sekä Kertomuksen vaarat -hankkeen Tytti Rantanen. Haastattelijana Turun Journalistiyhdistyksen puheenjohtaja Sini Silvàn. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Turun Journalistiyhdistys ry:n kanssa.

Lauantaina 6.10.

la 6.10. klo 1415 Tieto-lava: Tietokirjaraati

Tietokirjaraati ruotii viisi ajankohtaista tietoteosta. Raadissa ovat Turun Sanomien kulttuuritoimituksen päällikkö Tuomo Karhu, kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Niina Repo, Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi ja viestintäkonsultti ja tietokirjailija Tuula Vainikainen. Juontajana viestintäpäällikkö Anne Rutanen.

la 6.10. klo 1516 Auditorio: Miten Suomesta tehdään tietokirjallisuuden kärkimaa?

Keskustelussa puhutaan tieto- ja oppikirjallisuuden merkityksestä sekä lukemisen ja koulutuksen tärkeydestä suomalaiselle hyvinvoinnille. Panelisteina ovat kansanedustajat Li Andersson (vas.), Ilkka Kantola (sd.), Saara-Sofia Sirén (kok.) ja Ville Tavio (ps.). Haastattelijana Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.

Sunnuntaina 7.10.

su 7.10. klo 10.5011.30 Auditorio: Itämeri nyt

Paneelissa keskustellaan Itämeren tilanteesta ja Itämerta käsittelevästä tietokirjallisuudesta. Millainen on Itämeren historia, nykyisyys ja tulevaisuus? Panelisteina ovat meribiologi ja Merentutkimuslaitoksen erikoistutkija Roope Flinkman, tiedetoimittaja ja tietokirjailija Marjo T. Nurminen ja Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen. Haastattelijana John Nurmisen säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä John Nurmisen säätiön kanssa.

 

Koko Turun Kirjamessujen ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.kirjamessut.fi.

 


 

Tapaa tietokirjailija! -ohjelma

Tapaa tietokirjailija! -tunneilla Suomen tietokirjailijat ry:n osastolla A/32 kuullaan paikallisen tietokirjailijan kertovan työstään ja teoksistaan. Tänä vuonna luvassa on esittelyjä luontokirjoista luovaan kirjoittamiseen ja sukututkimuksesta elämäkertoihin. Tervetuloa!

Perjantaina 5.10.

klo 12–13 Suvi Vehmanen: Luontoelämyksiä lasten luontokirjoista. Miten luontokirja voi houkutella lapsen kiinnostumaan luonnosta - ja lukemisesta?
klo 14–15 Omat ja suvun tarinat talteen. Anne Pentti esittelee konseptia, jolla kirjalliset muistot ja rakkaat valokuvat tehdään helpolla tavalla kirjaksi. Kirjan voi lahjoittaa vaikka koko suvulle.
klo15–16 Satu Jaatinen: Logo isommalla! Graafisten suunnittelijoiden historiikki.

Lauantaina 6.10.

klo 12–13 Kotiseututyö – keräily ja tietokirjoittaminen. Aiheesta keskustelemassa Petri Aalto ja Rauno Lahtinen.
klo 14–15 Mia Rönkä: Luontoretkelle Turun seudulle. Turun seudun luontoretkioppaan kolmas ja uusittu painos.  Mukana myös Lounais-Suomen luontokalenteri.
klo 15–16 Jaana Haapasalo: Lapsuuden traumat aikuisiän rikosten taustalla. Traumatisoituminen ja rikollinen käyttäytyminen.
klo 16–17 Tiina Mahlamäki: Luova tietokirjoittaminen ja elämäkertakirjoittaminen. Kurinalaista ja kuvittelua. Johdatus luovaan tietokirjoittamiseen sekä Kaikki maallinen on vain vertauskuvaa. Kirjailija Kersti Bergrothin elämäkerta.

Sunnuntaina 7.10.

klo 12–13 Riitta Liede: Kaija Pesosen talvisota. 16-vuotiaan tytön päiväkirjat Petsamon etulinjalta. Toimittaja Eila Hannula haastattelee.
klo 13–14 Lassi Saressalo: Miten Kertomus Kevosta syntyi? Humanisti biologien kuvaajana.