Tietokirjakritiikkiseminaari

kuva

Tietokirjakritiikkiseminaari

Suomen tietokirjailijat järjestää yhdessä Suomen arvostelijain liiton kanssa koulutusta tietokirjakritiikin kirjoittamisesta yhdistyksen jäsenille. Syksyllä 2021 pidetään kaikille avoin seminaari ja keväällä 2022 kritiikin kirjoittamisen työpajoja, joiden ennakkoilmoittautuminen käynnistyy tammikuussa.

Aika: Lauantaina 20.11.2021 klo 13–16
Paikka: Alvar Aalto -auditorio Kampissa (Runeberginkatu 1, Helsinki)
Sisäänkäynti ulkokautta Runeberginkadun puolelta
Järjestäjät: Suomen arvostelijain liitto ry SARV, yhteistyössä Suomen tietokirjailijat ry

Seminaarissa lähestytään tietokirjakritiikkiä muun muassa kriitikon, tietokirjailijan, päätoimittajan, kustantajan ja teatteriohjaajan näkökulmista. Millaista tietokirjakritiikkiä Suomessa julkaistaan? Mikä erottaa tietokirjakritiikin muusta kirjallisuuskritiikistä? Entä millainen on hyvä tietokirjakritiikki ja miten laatia sellainen? Mitä on journalistinen dokumenttiteatteri ja miten tietoa voi dramatisoida?

Tilaisuuden juontaa ja alustaa tutkija-kriitikko Sanna Nyqvist ja puhujina ovat ohjaaja, käsikirjoittaja, toimittaja Susanna Kuparinen, tietokirjailija, kriitikko, päätoimittaja Karo Hämäläinen, kriitikko, päätoimittaja Vesa Rantama sekä tietokirjallisuuden kustannuspäällikkö Mari Hyrkkänen.


Ohjelma

SARVin puheenjohtaja, kriitikko Maria Säkö: Tervehdys

Tutkija, kriitikko Sanna Nyqvist: Alkusanat

Keynote-puhuja: ohjaaja, käsikirjoittaja, toimittaja Susanna Kuparinen: Asia-aiheen käsittely taiteellisessa teoksessa: tekijän on oltava yhtä aikaa kuuma ja kylmä

Tietokirjailija, kriitikko, päätoimittaja Karo Hämäläinen: Näin siitä pitää kirjoittaa! Tietokirjakritiikki arvostelijan, kirjailijan, lukijan ja tilaajan näkökulmasta

Kahvitauko

Kriitikko, päätoimittaja Vesa Rantama: Tietokirjakritiikin erilaiset odotushorisontit

Tietokirjallisuuden kustannuspäällikko Mari Hyrkkänen: Lukija ja tukija – Näkökulmia kustannustoimittajan työhön ja tietokirjakritiikkiin

Paneelikeskustelu ja yleisökysymykset


Seminaari striimataan ja sitä voi seurata suorana SARVin Facebook-sivulla. Tilaisuuden tallenne tulee myöhemmin katsottavaksi Kritiikin Uutisten YouTube-kanavalle ja SARVin/Kritiikin Uutisten verkkosivuille.

Striimauksesta ja tallenteesta vastaa Jonni Pantzar.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kasvomaskin käyttöä suositellaan.

Työpajat

Kriitikoille ja tietokirjailijoille suunnatut tietokirjakritiikkityöpajat järjestetään helmi-maaliskuussa 2022. Työpajoissa kirjoitetaan tietokirjakritiikkiä ja tehdään harjoituksia. Ohjaajina toimivat Sanna Nyqvist ja Karo Hämäläinen. Työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen alkuvuodesta 2022.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Riikka Laczak, info(at)sarv.fi, 041 5065594


Puhujien esittelyt

Mari Hyrkkänen on tietokirjallisuuden kustannuspäällikkö Like Kustannuksessa. Hän on työskennellyt kustannusalalla toistakymmentä vuotta ja kustannustoimittanut niin tietokirjallisuutta, kaunokirjallisuutta kuin sarjakuviakin.

Karo Hämäläinen: Olen kirjoittanut tietokirjoja lapsille, nuorille ja aikuisille, niin designista, urheilusta kuin sijoittamisestakin, arvostellut tietokirjoja 1990-luvulta, tilannut arvioitakin jo aivan liian kauan. Hyvistä tietokirjoista en enää innostu, mutta erinomaiset saavat silmäni loistamaan.

Susanna Kuparinen on toimittaja, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Kuparisen teatteriohjauksista Valtuusto-trilogia, Eduskunta-trilogia ja Kansallisteatterin syksyn 2021 ensi-ilta Sokea piste käsittelevät journalistisen dokumenttiteatterin keinoin politiikan ja kansalaisuuden leikkauspisteitä.

Sanna Nyqvist on kirjallisuudentutkija, tietokirjailija ja kriitikko. Hän on kirjoittanut yleistajuiset tietoteokset Kirjalliset väärennökset: huijauksia, plagiaatteja ja luovia lainauksia (2018, yhdessä Outi Ojan kanssa) sekä Räjähdemiehen perintö: vallasta, kirjallisuudesta ja Nobelin palkinnosta (2019). Hän on Parnasson vakituinen kolumnisti ja kirjoittaa kritiikkiä kaunokirjallisuudesta ja humanististen alojen tietokirjallisuudesta.

Vesa Rantama on kirjallisuuskriitikko, Nuori Voima -lehden toinen päätoimittaja ja Suomen arvostelijain liitto ry:n varapuheenjohtaja.

Kuvassa: Sanna Nyqvist (Gaudeamus/Outi Kitti), Susanna Kuparinen (Sanna Breilin), Mari Hyrkkänen (Riku Nikkilä), Vesa Rantama (Jouni Viitala), Alvar Aalto -auditorio (Venuu.fi/VillageWorks), Karo Hämäläinen (Harri Hinkka). Kooste: Riikka Laczak