Essee ja elämäkerta -koulutus 2019

Miten elämäkerta kirjoitetaan? Millainen on hyvä essee?

Suomen tietokirjailijat ry järjestää jäsenilleen koulutuksen esseen ja elämäkerran kirjoittamisesta lauantaina 30. marraskuuta 2019 Helsingissä. Koulutuspäivän aikana perehdytään esseeseen ja elämäkertaan tietokirjoittamisen lajeina ja käydään läpi niiden lainalaisuuksia, sudenkuoppia ja rakenteita. Kouluttajina toimivat tutkija ja esseisti Olli Löytty sekä FT, tietokirjailija Helena Ruuska.

Ilmoittautuminen kurssille on päättynyt. KURSSI ON TÄYNNÄ.

Kurssille osallistuminen (tai mahdollinen jonotuspaikka) vahvistetaan jokaiselle sähköpostitse keskiviikkona 25.9.2019. Voit ilmoittautua varasijalle tiedottaja Eveliina Laurilalle (eveliina.laurila@suomentietokirjailijat.fi) 12.11. asti.

Paikat täytettiin ilmoittautumisjärjestyksessä.

Essee sijaitsee tieto- ja kaunokirjallisuuden välisellä rajamaalla. Tietokirjailijoille essee voi merkitä niin kutsutun asiatekstin normien kyseenalaistamista, rakenteen rikkomista ja oman itsensä peliin laittamista. Essee on yritelmä, ajatusleikki. Koulutuspäivän aikana perehdytään esseen kirjoittamisen mahdollisuuksiin – ja ehkä myös vaaroihin.

Elämäkerta on yksi luetuimmista tietokirjallisuuden lajeista, koska kaikki inhimillinen kiinnostaa lukijoita. Siksi elämäkerran kirjoittajilla on suuri vastuu, miten toisen elämästä kirjoittaa. Elämäkerturin on otettava huomioon monia eri kysymyksiä. Kurssilla käydään läpi esimerkiksi sitä, millaisia lähteitä elämäkerturi käyttää, miten anekdooteista luodaan tarina, miten elämäntapahtumat taustoitetaan ja liitetään historialliseen aikakauteen, miten elämäkerta kuvitetaan sekä millaisia eettisiä ja moraalisia kysymyksiä elämäkerran kirjoittamiseen liittyy.


Essee ja elämäkerta -koulutus

Lauantaina 30.11. klo 9.30-16.00 Helsingissä

Koulutuspäivän ohjelma

klo 9.30–9.45 Aamukahvit
klo 9.45–10.00 Yhteinen johdanto-osuus
klo 10.00–12.15 Rinnakkaiset pajat I ja II (Olli Löytty: Essee – Tietotekstiä kaunokirjallisin keinoin? ja Helena Ruuska: Elämäkerta: Tietoa vai todennäköisyyksiä – retostelua vai sievistelyä)
klo 12.15–13.00 Lounas
klo 13.00–15.15 Rinnakkaiset pajat I ja II (Olli Löytty: Essee – Tietotekstiä kaunokirjallisin keinoin? ja Helena Ruuska: Elämäkerta: Tietoa vai todennäköisyyksiä – retostelua vai sievistelyä)
klo 15.15–16.00 Iltapäiväkahvit ja loppukeskustelu

Ilmoittautuminen ja paikan vahvistaminen

KURSSI ON TÄYNNÄ. Paikat täytettiin ilmoittautumisjärjestyksessä – mukaan mahtuu 40 ensimmäistä ilmoittautujaa. Ilmoittautuminen on sitova.

Kurssille osallistuminen (tai mahdollinen jonotuspaikka) on vahvistettu kaikille ilmoittautuneille sähköpostitse keskiviikkona 25.9.2019. Voit ilmoittautua varasijalle tiedottaja Eveliina Laurilalle (eveliina.laurila@suomentietokirjailijat.fi) 12.11. asti.

Koulutuspäivä on maksuton ja se sisältää koulutuksen lisäksi lounaan sekä aamu- ja iltapäiväkahvit. Yhdistys korvaa kotimaan matkakuluja edullisimman julkisen kulkuneuvon mukaan 15 euron omavastuun ylittävältä osalta.
 

Ennakkotehtävät

Kurssille osallistuville lähetetään etukäteen esseen ja elämäkerran kirjoittamiseen liittyviä ennakkotehtäviä. Ennakkotehtävät lähetetään ennen kurssia sähköpostitse.