Pohjois-Savon aluekirje

Myyttien marraskuu

Hyvä pohjoissavolainen tietokirjailija

Tervetuloa myyttien marraskuuhun! Tulevat tapahtumat käsittelevät suomalaista kansanuskoa ja sen vaikutusta nykypäivään kahdesta eri näkökulmasta.

Marte Hallem & Fremmed blod – Vierasta verta

Tiistaina 8.11. klo 18 Kuopion Muotoiluakatemian Kristallisalissa, Piispankatu 8, Kuopio. Käynti sisäpihan puolelta. Vapaa pääsy.

Marte Hallem on norjalainen kirjoittaja, ohjaaja, näyttelijä ja muusikko. Muutamia vuosia sitten selvisi, että hän on isoäitinsä puolelta suomalaista sukua. Hallemin esivanhemmat muuttivat noin 400 vuotta sitten Savosta kaskiviljelijöiksi Ruotsin ja Norjan suomalaismetsiin.

Hallemin matkasta hänen omien, suomalaisten juurtensa ymmärtämiseen valmistui viime vuonna dokumenttielokuva Fremmed blod (Vierasta verta) ja saman niminen tietokirja (Scene midt, 2021). Osa elokuvasta on kuvattu Pohjois- ja Etelä-Savosssa. Elokuva keskittyy erityisten naisten kantamaan kulttuuriperintöön.

Marten Hallem tulee vieraaksemme yleisötilaisuuteen tiistaina 8. marraskuuta klo 18. Hän laulaa ja kertoo metsäsuomalaisista ja vähemmistön vaiheista Skandinaviassa. Tilaisuudessa esitettävä Fremmed blod -elokuva on tekstitetty suomeksi. Tapahtuma järjestetään yhdessä Savon kielen seuran ja Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton kanssa.


 

Pasi Klemettinen & Kansanuskon monet kasvot

Lauantaina 19.11. klo 15 Kuopion kaupunginkirjaston kokoussalissa, Maaherrankatu 12, Kuopio. Vapaa pääsy.

Perinteentutkija, tietokirjailija Pasi Klemettinen on erikoistunut suomalaisen kansanuskon piruihin ja muihin pahalaisiin. Hänen uusi kirjansa Kansanuskon yöpuoli – Hiidet, manalaiset ja muut demonit (SKS, 2022) käsittelee paholaisten päätymistä pohjoisen havumetsäkansan riesaksi.

Kansanuskon yöpuoli esittelee yli 70 suomalaisen kansanperinteen haltiaa ja hirviötä. Monet niistä toimivat havaitussa, aineellisessa maailmassa, mutta sijoittuvat osittain myyttiseen, tuonpuoleiseen todellisuuteen.

Kuopiossa Pasi Klemettinen kertoo paitsi kansanuskon yöpuolesta, myös valmisteilla olevasta tietoteoksestaan, jonka aiheena ovat karhumyytit. Klemettisen luento on osa Kirjakantti-kirjallisuustapahtuman ohjelmaa.

Kumpaankaan marraskuun tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua.

Joulukuussa tapaamme pikkujoulun merkeissä!

Tervetuloa!

Riitta Raatikainen
Pohjois-Savon aluevastaava
riitta@tarina.fi
050 373 3540