Hyvä pohjoiskarjalainen tietokirjailija

Keväälle suunnitellut aluetilaisuudet peruuntuivat koronatilanteen vuoksi. Maaliskuulle suunniteltu aluetilaisuus yhdessä Paasikivi-Seuran kanssa järjestetään nyt tiistaina 20.10.2020 klo 18.00 Wärtsilä-kampuksella (Karjalankatu 3, Joensuu). Vierailijana suurlähettiläs ja tietokirjailija Mikko Pyhälä, joka kertoo ajankohtaisia asioita Venezuelan tilanteesta.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. Osallistujien enimmäismäärä on kuitenkin rajattu koronatilanteen vuoksi 80 henkeen. Paasikivi-Seura jakaa osallistujille kasvomaskit ja kirjaa ylös kaikkien nimet ja yhteistiedot.

Tietokirjailija Mikko Pyhälän esityksen aiheena on Venezuela - rikkaan valtion romahdus. Esitys käsittelee Venezuelan presidentti Hugo Chavezin kautta, jolloin Venezuelan oikeusvaltio tuhottiin, ja maan kaivostoiminnan rikkauksilla rakennettiin yksinvaltiutta. Tuotantorakenteet hävitettiin, ja maa joutui järjestäytyneen rikollisuuden käsiin. Enemmistö venezuelalaisista elää äärimmäisessä köyhyydessä, ja miljoonat ovat lähteneet maanpakoon.

Mikko Pyhälä toimi Suomen suurlähettiläänä Venezuelassa vuosina 2006–2013. Hän näki omin silmin, kuinka epäpätevä hallinto ja tuhlaus romahduttivat maan. Pyhälä tutustui myös Etelä-Amerikan rikkaaseen luontoon ja Amazonin sademetsiin. Hän sai Tietokirjallisuuden Finlandian vuonna 1992 yhdessä Jukka Salon kanssa teoksesta Amazonia (Otava 1991). Hän on kunniatohtori tai -professori useissa Latinalaisen Amerikan yliopistoissa. Hänen mukaansa on nimetty myös yksi Amazonin sademetsien orkidea.

Tervetuloa!

Marja Simola
Pohjois-Karjalan aluevastaava
marjahelena.simola@gmail.com
0500 861 636

Päivitetty 9.10.2020