Hyvä päijäthämäläinen tietokirjailija

Syyskauden ohjelmassamme on kolme jäsentemme esitelmätilaisuutta Lahden pääkirjaston auditoriossa: 16.8., 20.9. ja 3.11. Jokaisen tilaisuuden jälkeen on tarjolla keskustelua kaipaaville jäsenillemme tapaamismahdollisuus ravintola Teerenpelissä (Vapaudenkatu 20). Yhdistys tarjoaa siellä jokaiselle yhden kohtuuhintaisen juoman. Voimme keskustella juuri kuulemistamme esitelmistä ja muista ajankohtaisista aiheista – ja vain tutustua toisiimme.

Lämpimästi tervetuloa!

Annamari Saure
Suomen tietokirjailijoiden Päijät-Hämeen aluevastaava
ammisaure@gmail.com


Heikki Saure & Kuparikettu: Nykynoidat ja noitien historiaa

Kuvassa Kuparikettu ja Heikki Saure. Kuva: Jyri Pitkänen

Aika: Tiistai 20.9.2022 klo 17

Paikka: Lahden pääkirjaston auditorio, Kirkkokatu 31. Vapaa pääsy.

Kirja: Heikki Saure ja Kuparikettu: Noitakirja – Nykynoidat ja noitien historiaa (Into 2021)

Suomalaiset ovat aina olleet noitakansaa. Noita on alun perin tarkoittanut yhteisön kunnioittamaa tietäjää, parantajaa ja šamaania. Mutta kristinuskon ja vainojen myötä noitaa alettiin pitää paholaisen liittolaisena.

Nykynoituudella on paljon yhtäläisyyksiä ikivanhan kansanperinteen kanssa. Nykynoituudesta onkin tullut väylä, jonka avulla tutkitaan omia juuria, kurkotetaan muinaisuuteen ja poimitaan sieltä asioita ja ilmiöitä, joita sovelletaan nykyaikaan.

Noitakirja on kertomus noidista, tietäjistä, shamaaneista ja sosiaalisen median kanavia hyödyntävistä nykynoidista. Ikiaikaisesta kansanperinteestä kumpuava ilmiö saapuu nykyaikaan tavalla, jota ei ole aiemmin koettu. Kirjassa noituudesta kertovat myös nykynoidat itse.

Kuparikettu on tunnettu sosiaalisen median vaikuttaja, meditaatio-ohjaaja, meedio ja nykynoita. Hänen kanavillaan on kymmeniä tuhansia seuraajia, ja hänen videoitaan on katseltu useita miljoonia kertoja.

Heikki Saure on lahtelainen kirjailija ja monitaiteilija, joka on erityisen kiinnostunut kansanperinteestä, taosta ja dadasta.

Esitelmän jälkeen siirrymme jäsenten kesken keskustelemaan vapaamuotoisesti ravintola Teerenpeliin (Vapaudenkatu 20).