Hyvä päijäthämäläinen tietokirjailija

Tervetuloa Päijät-Hämeen tietokirjailijoiden aluetapaamiseen 4.5.2022 klo 18!

Olen käynnistänyt yhteistyön Lahden kaupunginkirjaston kanssa. Tietokirjailijat ja kirjasto järjestävät tästä lähtien yhdessä muutaman yleisöluennon. Ensimmäinen luento pidetään jo tänä keväänä.

Tietokirjailija, emeritusprofessori Matti Leppäranta luennoi kirjojensa Suomalainen järvikirja (Minerva, 2021) ja Lumen ja jään maa (Vastapaino, 2021) pohjalta torstaina 4.5.2022 klo 18 Lahden pääkirjaston auditoriossa (Kirkkokatu 31). Luennolle on vapaa pääsy.

Meille päijäthämäläisille Leppärannan kirjojen aiheet ovat läheisiä. Järvet sekä talven lumi- ja jääkate ovat tärkeä osa mielenmaisemaa, ja ne hallitsevat vesiluontoa järvi-Suomessa. Järvet ovat toimineet kulkuväylinä ja tarjonneet tärkeän osan väestön ravinnosta, kun viime vuosikymmeninä niistä on etsitty virkistystä ja mielenrauhaa. Talvi on ollut osa vuosikiertoa, johon ihmisten elämä on sopeutunut. Lumipeite on auttanut pimeästä ajasta selviämistä, ja järvien jääpeite on suojannut järvien vesiluontoa.

Vuonna 2021 järvistä ja talvista ilmestyi kaksi tietokirjaa, joissa kerrotaan järvien ja talvien merkityksestä Suomen historian saatossa sekä esitetään ilmiöiden, kuten veden pintailmiöiden ja jään kantavuuden, perusteet yleistajuisesti. Illan esityksessä kerrotaan näiden kirjojen sisällöstä lähemmin, ja sen jälkeen aiheista keskustellaan. Keskustelun lomassa myös kerrotaan uudesta tutkimuksesta, jossa etsitään ja tulkitaan järvien ja talvien perimätietoa.

Luennon jälkeen siirrymme illalliselle ravintola Taivaanrantaan (Rautatienkatu 13) noin klo 19.45. Illalliselle on ilmoittauduttava 25.4. mennessä sähköpostiini ammisaure@gmail.com. Ilmoita samalla valitsemasi illallisruokavaihtoehto: A, B vai C. Illan menu on alla.

Olen käynnistänyt yhteistyön myös Salpausselän kirjailijoiden kanssa – ja osa tietokirjailijoista kuuluu siihenkin yhdistykseen. Ensimmäinen yhteinen tapaamisemme oli kirjakahvila Kahiwassa. Siellä kuulimme kiinnostavaa tietoa etunimistä; esiintyjinä olivat Anne Helttunen ja Minna Saarelma-Paukkala. Osallistujia oli parikymmentä ja hyvää keskustelua syntyi. Salpausselän kirjailijat järjestää 20.4. klo 17 yleisölle avoimen kirjakahvilan Asemapäällikön talossa. Kirjailijat Katriina Ranne ja Pasi Pekkola kertovat teoksiaan varten tekemästään taustatyöstä. Olette lämpimästi tervetulleita kirjakahvilaan!

Tapaamisiin,

Annamari Saure
Päijät-Hämeen aluevastaava
ammisaure@gmail.com


Taivaanrannan menu

  • A: Yön yli hautunutta Merilapin karitsaa ja haudutusliemikastiketta, korvasienirisottoa ja kevätsipulivoita (L, G)
    tai
  • B: Vesijärven kuhaa meunière, sitruunaperunaa ja paistettua lehtikaalia (L, G)
  • tai
  • C: Grillattua parsaa ja pinaatti-koftapihvejä, vihreää currya ja friteerattua sahramiriisiä (M, G, V)
     
  • Kuusenkerkkä crème brûlèe, verbenaa ja salmiakkia (L, G)
  • + 1 kaato viiniä