Turun Kirjamessut 6.10.–8.10.2017

Perinteiseen tapaan yhdistyksellä on Turun Kirjamessuilla ohjelmaa  sekä oma osasto (A32), johon kaikki tietokirjojen ystävät ovat tervetulleita vierailemaan ja tapaamaan toisia kirjailijoita ja yhdistyksen väkeä.

Yhdistyksen ohjelmaa messuilla on mm. Tietokirjaraati lauantaina klo 13.50  (Tieto-lava) ja Oppikirja Suomea rakentamassa -keskustelu sunnuntaina klo 13.40 (Tieto-lava).


Tapaa tietokirjailija! -ohjelma

Perjantaina 6.10.
klo
12-13       Satu Jaatinen: Elokuvaohjaajan työ
13-14       Mia Rönkä: Turun seudun luontoretkiopas sekä Nähdään majalla, lintuagentit
14-15       Anne Pentti: Kirjan S/S Park Victoryn tarina julkistamistilaisuus
15-16       Lassi Saressalo: Kertomus Kevosta. Turun yliopiston Lapin tutkimuslaitos Kevon vuosikymmenet
16-17       Olli Kleemola: Valokuva sodassa

Lauantaina 7.10.
11-12       Suvi Vehmanen: Suon aarteita Lasten luontokirja
12-13       Tuula Vainikainen: Miksi aina väsyttää? Irti uupumuksen noidankehästä
13-14       Helena Honka-Hallila: Tekstiilien lumoa
15-16       Hannes Tiira: Yyteristä Reposaareen: www.tiirakirjat.fi.
17-18       Merja Leppälahti: Entisajan elämää: kasveja, sotavuosia ja Karjalaa

Sunnuntaina 8.10.
11-12       Tytti Issakainen: Aikamatka Suomen kielen syntyaikoihin ja Turun tuomiokirkon seitsemän vuosisataa
12-13       Petri Aalto: Turku vanhoissa postikorteissa. Miten Turkua kuvattiin postikorteissa vuosina 1890-1917
13-14       Tiina Mahlamäki: Kersti Bergrothin elämästä ja luovasta tietokirjoittamisesta


Tietokirjallista lavaohjelmaa:


Perjantaina 6.10.


Klo 14–15 Jukola, 2. krs.: Millaista tietoa kokemuspohjainen terapia- ja selviytymiskirjallisuus tarjoaa?

Paneelikeskustelussa pohditaan terapia- ja self-help-kirjallisuuden merkitystä lukevassa yhteisössä. Selviytymis- ja voimaantumistarina voi olla kaunoa tai tietoa, romaani tai tietokirja, self-help -opas tai esimerkillinen tosikertomus. Millaista tietoa on kokemuksellinen tieto? Onko mielipidekirjallisuus oikeaa kirjallisuutta? Oikeaa tietokirjallisuutta? Voiko siitä kirjoittaa pätevän ja uskottavan tietokirjakritiikin?

Keskustelijoina kirjailija Riitta Jalonen, tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa, kirjailija ja kirjoittajaohjaaja Heli Hulmi ja kirjallisuudentutkija Laura Karttunen. Juontajina tietokirjailija ja kriitikko, kirjallisuusterapeutti Päivi Kosonen sekä yliopistonlehtori ja kriitikko Outi Oja. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Suomen arvostelijain liitto ry:n kanssa.


Klo 16–17 Jukola, 2. krs.: Blogi vai tietokirja – vai molemmat?

Miten perinteinen kirja ja moderni somemaailma taipuvat toistensa kumppaneiksi? Nykyisin on suosittua perustaa uuden tietokirjan teeman ympärille oma blogi. Usein taas bloggaaminen voi johtaa tietokirjaan. Taipuvatko tietokirjailijat bloggareiksi? Kääntyykö seuraajiaan suoraan puhutteleva blogi kovakantiseksi kirjaksi?

Keskustelijoina bloggaavat tietokirjailijat: viestinnän asiantuntija Katleena Kortesuo, tiedetoimittaja Kirsi Heikkinen ja arkeologi Ilari Aalto. Juontajana tiedetoimittaja Minna Malja. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Suomen tiedetoimittajain liiton kanssa.


Lauantaina 7.10.
 

Klo 13.50–14.40 Tieto-lava: Tietokirjaraati

Tietokirjaraati ruotii Levyraadista tutulla formaatilla viittä ajankohtaista tietokirjaa.  Raadissa on mukana kirjailija ja tiedekeskus Heurekan teematuottaja Paula Havaste, Turun Sanomien kulttuuritoimituksen päällikkö Tuomo Karhu, kirjailija ja kolumnisti Roope Lipasti ja viestintäkonsultti ja tietokirjailija Tuula Vainikainen. Raadin juontaa viestintäpäällikkö Anne Rutanen.


Klo 12.20–13.00 Onerva, 2. krs.: Tieteen ja viihteen duetto

Tieteestä kirjoittamisessa ja uutisoinnissa on yhä tärkeämpää, että aihetta popularisoidaan. Tässä on hyvät puolensa: tiede tulee ymmärrettävämmäksi, asiat ja aiheet koskettavat yhä useampaa. Tiede kiinnostaa. Se on entistä helpommin lähestyttävää ja tutkijat pääsevät ääneen. Mutta mitä menetetään, tai menetetäänkö mitään? Millainen on tieteen ja viihteen yhteissaundi?

Keskustelijoina toimittaja ja tietokirjailija Tiina Raevaara, professori Markus J. Rantala, toimittaja Anna-Liisa Haavikko sekä kirjailija ja psykologi Taina Kuuskorpi. Juontajana Turun Journalistiyhdistys ry:n puheenjohtaja Sini Silvàn. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Turun Journalistiyhdistys ry:n kanssa.


Sunnuntaina 8.10.
 

Sunnuntaina 8.10. klo 13.40–14.00 Tieto-lava: Oppikirja Suomea rakentamassa

Millainen rooli oppikirjalla on ollut suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa? Miten oppikirjat ovat muokanneet arvoja ja asenteita? Teos Oppikirja Suomea rakentamassa kokoaa yhteen suomalaisen oppikirjan vaiheet aina Mikael Agricolan ABCkiriasta nykyajan digitaalisiin oppimateriaaleihin. Keskustelemassa oppikirjailija ja opettajainkouluttaja Hannele Cantell, äidinkielen lehtori ja tieto- ja oppikirjailija Helena Ruuska. Keskustelun juontaa tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa.   


Klo 14-16 osasto A6: 100 merkittävää tietokirjaa -näyttelyn esittely

Joel Kuortin ja Jukka-Pekka Pietiäisen teokseen 100 merkittävää suomalaista tietokirjaa – Abckiriasta Mustaan orkideaan pohjautuva näyttely esittelee tietokirjallisuuden eri lajit ja kunkin lajin merkittävät suomalaiset teokset. Roll-up-näyttely kiertää Suomea jo neljättä vuotta. Jukka-Pekka Pietiäinen esittelee näyttelyn sunnuntaina 8.10. klo 1416, mutta näyttely on esillä koko messujen ajan.

 

Koko Turun Kirjamessujen ohjelman löydät osoitteesta www.kirjamessut.fi.


Lounais-Suomen alueen jäsen, tilaa lippu messuille!

Yhdistyksen lounaissuomalaiset jäsenet voivat tilata lippuja (enintään 2 kpl / jäsen) Turun kirjamessuille keskiviikkoon 20. syyskuuta mennessä. LIPPUTILAUS ON PÄÄTTYNYT.

Määräajan jälkeen tai sähköpostitse tulleita tilauksia ei valitettavasti voida ottaa vastaan. Liput postitetaan lomakkeessa annettuun osoitteeseen viikolla 39. Liput ovat jäsenille maksuttomia. Edun arvo on 16 euroa / lippu.