Hyvät lounaissuomalaiset tietokirjailijat

Vuoden ensimmäinen sitsi pidetään tiistaina 8. tammikuuta 2019 klo 18.00 Panimoravintola Koulun Historialuokassa (Eerikinkatu 18, Turku). Illan aiheena on Juho Sankamon kirja Alkukirkon salaisuus (Perussanoma 2018).

Turussa asuva Juho Sankamo on toiminut pappina Turun Mikaelinseurakunnassa ja Ulvilan seurakunnassa. Hän väitteli teologian tohtoriksi vuonna 2012 ja on julkaissut Perussanoman kustantamina myös kirjat Israelin kuninkaiden maailma (2015) ja Henkivallat (2014).    

Sankamo kirjoittaa:

”Alkukirkon salaisuus on kirja, jossa syvennytään kirkon syntyihin syviin ja perimmäiseen olemukseen. Teoksessani tarkastelen kirkkoa lähinnä sen parin ensimmäisen vuosisadan ajalta. Tuolloin kehittyivät kirkon ja seurakuntien keskeisimmät rakenteet – kaanon, pappeus ja opit. Olen väitellyt tohtoriksi nimenomaan Jeesus-tutkimuksen alalta (Jesus and the Gentiles, Åbo Akademi, 2012). Tämä tausta näkyy myös tässä kirjassani.
Pohdin pitkälti, kuinka toisen temppelin ajan juutalaiset messiaaniset profetiat näkyvät kirkkoinstituution synnyssä. Viimeisten vuosikymmenien selvänä tutkimustrendinä on ollut, että Jeesus nähdään suhteessa juutalaiseen restauraatioeskatologiaan. Tämä näkökulma avaa tärkeitä huomioita myös kirkkokysymykseen. Kysymys kirkosta on siltäkin kannalta erityisen kiinnostava, että nykyään vuosittain Suomessa eroaa noin 50 000 ihmistä ev. lut. -kirkosta.

Ranskalainen tutkija Alfred Loisy esitti vuonna 1903 provosoivan väitteensä: "On varmaa, että Jeesus ei ennalta järjestänyt kirkon perustamista, niin että se olisi maan päälle perustettu hallitus, joka kestäisi vuosisatoja eteenpäin... Jeesus julisti Jumalan valtakuntaa, ja tulikin kirkko." Kirjassani pureudun myös tähän hyvin olennaiseen väittämään.”

Kiitän kaikkia jäseniä hienosta yhteistyövuodesta ja toivotan kaikille hyvää joulua täältä Puerto de la Gruzista.

Lassi Saressalo
Lounais-Suomen aluevastaava
lassi.saressalo@elisanet.fi
050 590 2210