Hyvät lounaissuomalaiset tietokirjailijat

Marraskuun sitsi pidetään perinteiseen tapaan tiistaina 8. marraskuuta klo 18.00–20.00 Turussa ravintola Koulun historialuokassa (Eerikinkatu 18). Esiintyjiksi ovat lupautuneet Heli Teittinen ja Olli Kleemola sekä veljekset Jouni ja Jyrki Suominen.

Heli Teittinen: Kaiken varalta. Naisten Valmiusliitto 25 vuotta (Naisten Valmiusliitto 2022)

Naisten Valmiusliitto syntyi maanpuolustusta edistävien naisjärjestöjen yhteistyönä. Liitto perustettiin, koska naiset halusivat osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustukseen ja kouluttautua parantaakseen valmius- ja turvallisuustaitojaan. Nykyisin liitto yhdistää kymmenen naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä, joissa toimii lähes 110 000 naista. 25-vuotishistoriikissa selvitetään liiton tekemää edunvalvontatyötä, sen toteuttamaa koulutusta ja valmiusharjoituksia sekä yhteistyötä mm. puolustusvoimien kanssa.

Heli Teittinen on filosofian lisensiaatti, joka on erikoistunut naisten vapaaehtoisen maanpuolustuksen historiaan. Hän valmistelen pikkulottien identiteettiin liittyvää väitöskirjaa ja työskentelee historian opettajana.

Olli Kleemola, Riku Kauhanen ja Aake Kinnunen: Käsin ja sydämin – Sota-ajan puhdetyöt (Karisto 2019)

Rintamapuhdetyöt ovat monelle suomalaiselle tuttu ilmiö. Useista suomalaiskodeista löytyy vieläkin alumiinisia puukontuppia, tuohisia rasioita tai tykinhylsyistä tehtyjä maljakoita, jotka ovat syntyneet jatkosodan pitkän asemasotavaiheen aikana. Harva kuitenkaan tietää, että puhdetyöilmiön juuret voidaan jäljittää esihistoriaan saakka tai että jatkosodan puhdetyöinnostus kasvoi ajoittain jopa teollisuusmittoihin.

Käsin ja sydämin avaa uusia näkökulmia rintamapuhdetöiden historiaan. Keitä olivat puhdetöiden tekijät? Millaisilla työkaluilla he työskentelivät ja mitä materiaaleja he käyttivät? Miten sodanjohto pyrki kontrolloimaan puhdetöiden tekoa?

Olli Kleemola on erityisesti kuvalliseen sotahistoriaan perehtynyt valtiotieteen tohtori, jonka väitöskirja Valokuva sodassa vuodelta 2016 käsitteli neuvostosotilaita, neuvostoväestöä ja neuvostomaata suomalaisissa ja saksalaisissa sotavalokuvissa 1941–1945.

Jouni ja Jyrki Suomiselle on annettu luettavaksi Lauri Nummenmaan teos Pahuus. Ihmisluonnon pimeä puoli (Tammi 2022). Aivotutkija Nummenmaan teoksessa tarkastellaan ihmisen syvintä olemusta niin aivotutkimuksen kuin sosiobiologian ja evoluutioteorioiden näkökulmasta.

Ennakkotietona ilmoitetaan, että syyskauden jäsenilta pidetään Turussa ravintola Koulun yläsalissa tiistaina 22. marraskuuta klo 18.00 alkaen. Tarkemmat tiedot seuraavassa jäsenpostissa.

Tervetuloa!

Lassi Saressalo
Lounais-Suomen aluevastaava 
lassi.saressalo@elisanet.fi
050 590 2210