Hyvä lounaissuomalainen tietokirjailija

Joulukuun sitsi pidetään poikkeuksellisesti maanantaina 12. joulukuuta klo 18.00 alkaen Turussa ravintola Koulun Wecksel-salissa (Eerikinkatu 18, yläkerta). Tilaan kuljetaan hissillä, koska paikalla ei ole näillä näkymin henkilökuntaa. Perinteinen kaato otetaan alakerran tiskiltä mukaan.

Illan ohjelmassa esitellään Olli Kleemolan, Riku Kauhasen ja Aake Kinnusen teos Käsin ja sydämin – Sota-ajan puhdetyöt (Karisto 2019). Rintamapuhdetyöt ovat monelle suomalaiselle tuttu ilmiö. Useista suomalaiskodeista löytyy vieläkin alumiinisia puukontuppia, tuohisia rasioita tai tykinhylsyistä tehtyjä maljakoita, jotka ovat syntyneet jatkosodan pitkän asemasotavaiheen aikana. Harva kuitenkaan tietää, että puhdetyöilmiön juuret voidaan jäljittää esihistoriaan saakka tai että jatkosodan puhdetyöinnostus kasvoi ajoittain jopa teollisuusmittoihin.

Käsin ja sydämin avaa uusia näkökulmia rintamapuhdetöiden historiaan. Keitä olivat puhdetöiden tekijät? Millaisilla työkaluilla he työskentelivät ja mitä materiaaleja he käyttivät? Miten sodanjohto pyrki kontrolloimaan puhdetöiden tekoa?

Olli Kleemola on erityisesti kuvalliseen sotahistoriaan perehtynyt valtiotieteen tohtori, jonka väitöskirja Valokuva sodassa (2016) käsitteli neuvostosotilaita, neuvostoväestöä ja neuvostomaata suomalaisissa ja saksalaisissa sotavalokuvissa 1941–1945.

Lisäksi Lassi Saressalo yrittää keksiä jotain jouluista ohjelmaa (tällä kertaa ei tonttuja). Ehkäpä tiernapoikia!

Tervetuloa!

Lassi Saressalo
Lounais-Suomen aluevastaava 
lassi.saressalo@elisanet.fi
050 590 2210