Hyvät lounaissuomalaiset tietokirjailijat

Lounais-Suomen tietokirjailijoiden joulukuun jäsenillassa etsitään totuutta. Jäsenilta pidetään tiistaina 10. joulukuuta 2019 kello 18.00 alkaen Turussa Panimoravintola Koulun yläkerran salissa (Eerikinkatu 18, Turku). Jäsenilta on samalla joulukuun sitsi.

Ilmoittauduthan jäseniltaan tiistaihin 3. joulukuuta mennessä osoitteeseen lassi.saressalo@elisanet.fi.

Jäsenillassa FT Nina Kokkinen kertoo teoksestaan Totuudenetsijät – Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa (Vastapaino 2019).

Totuudenetsijät loihtii eloon innostuksen okkultismiin 1900-luvun vaihteessa. Pääosassa ovat Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen ja Hugo Simberg. Taiteilijat hakivat vastauksia elämän suuriin kysymyksiin teosofiasta, spiritualismista, parapsykologiasta, vapaamuurariudesta, tolstoilaisuudesta ja varhaisesta satanismista.

Kirjassaan Nina Kokkinen tuo esiin taiteilijoiden ja teosten yhteyksiä esoteerisiin liikkeisiin ja vaihtoehtoiseen henkisyyteen. Hän valottaa Gallen-Kallelan jälleensyntymistä koskevia käsityksiä, Simbergin taidekäsitysten kytkeytymistä seksuaalimagiaan ja jälkiä, jotka spiritualismi jätti Halosen alttaritauluihin. Gallen-Kallela, Halonen ja Simberg loivat uutta taidetta uskonnollisiin ympäristöihin, vaikka esoteerinen symboliikka hankasi perinteistä kirkollista kristillisyyttä vastaan.

Totuudenetsijät avaa aivan uudenlaisen tavan nähdä taiteilijat ja heidän teoksensa. Mitä piilee Porin Juselius-mausoleumin ja Tampereen tuomiokirkon maalausten tai Kotkan ja Mikkelin kirkkojen alttaritaulujen taustalla?

Teoksen taustalla on Nina Kokkisen Turun yliopistossa keväällä 2019 hyväksytty väitöskirja Totuudenetsijät. Vuosisadanvaihteen okkulttuuri ja moderni henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa.

”Tutkimuksen aineiston muodostavat Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin kristillisiin ympäristöihin tuottamat ja kuitenkin kristinuskoa vastaan hankaavat kuva-aineistot sekä taiteilijoiden kirjeissään, muistiinpanoissaan ja muissa julkisissa kirjoituksissa tuottama taidepuhe (1893–1907 välisellä ajalla). Vastaan tutkimuksessani siihen, miten ja miksi taiteilijat rakensivat vuosisadanvaihteessa ajatukset ”pyhästä taiteesta” ja ”aidommasta uskonnosta”. Tässä henkistämisen prosessissa hyödynnettiin taajaan vaihtoehtoisiksi koettuja uskonnollisia liikkeitä ja aatteita – mm. teosofiaa, spiritualismia, parapsykologiaa, tolstoilaisuutta sekä ylevöitettyä kansanuskoa”, kuvaa Kokkinen väitöskirjaansa.    

Ennen Nina Kokkisen esitystä maistelemme glögiä, ja esityksen jälkeen nautimme iltapalan. Tilaisuuteen on tarjoilun (lasagne, salaattia) vuoksi annettava sitova ilmoittautuminen tiistaihin 3. joulukuuta mennessä osoitteeseen lassi.saressalo@elisanet.fi. Ilmoittautumisen yhteydessä kerro myös, jos haluat alkoholittiman vaihtoehdon, ja jos lasagne ei sovi.

Tammikuun 2020 sitsin ohjelma tulee joulupuuhien lomaan. Sitsi pidetään tiistaina 7.1.2020 ja paikkana on Koulun Historialuokka klo 18.00. Merkitse kalenteriin.

Tervetuloa!

Lassi Saressalo
Lounais-Suomen aluevastaava
lassi.saressalo@elisanet.fi
050 590 2210