Hyvät lounaissuomalaiset tietokirjailijat

Jäsenilta 29.3.2022 Turussa

Kevään 2022 jäsenilta pidetään tiistaina 29.3.2022 Ravintola Koulun yläsalissa (Eerikinkatu 15) klo 18.00 alkaen. Pidämme oikein turkulaisen illan! Ilmoittaudu tarjoiluja varten osoitteeseen lassi.saressalo@elisanet.fi lauantaihin 26.3. klo 16.00 mennessä.

Jäsenillassa Tiina Pihlajamäki kertoo sanoin ja kuvin teoksestaan Kadonnut Turku. Piirroksia, tietoa ja tarinaa kauneimmista ja merkittävimmistä Turusta puretuista rakennuksista (Tmi Tiina Pihlajamäki 2021). Kirjassa esitellään Pihlajamäen maalaamia kuvia ja hänen kokoamia kertomuksiaan turkulaisesta menneisyydestä.

Kirjassa jokaisella rakennuksella on oma lukunsa. Talojen tarinoita elävöittävät kaupunkilaisten henkilökohtaiset muistot ja kommentit. Pihlajamäki on myös tuotteistanut teemasta kokonaisen Kadonnut Turku -tuoteperheen.

Jäsenillan toinen esiintyjä Sanna Kupila kertoo Turkuun liitettyjen ikiaikaisten kylien historiasta, joista hän on kirjoittanut teokseen Kylistä kasvoi Turku (Turun museokeskus 2021). Kylät liitettiin Turkuun Kaarinasta, Maariasta ja Raisiosta.

Turun kaupunki on laajentunut viereisten Kaarinan, Maarian ja Raision kylien alueille 1300-luvulta lähtien. Nykyiset rajansa Turku saavutti 1980-luvulla. Alueliitosten myötä naapuripitäjien kylät vähitellen sulautuivat ja katosivat kaupungin uumeniin. Ne turkulaistuivat. Osasta on jäljellä konkreettisesti vanha kylätontti maalaistaloineen, toisista nimi tiestössä.

Kylistä kasvoi Turku kertoo näiden tunnettujen ja tuntemattomien kylien historiaa kivikaudelta nykyaikaan. Kirjassa on paljon uutta tutkimustietoa, mukana on 62 kylää ja yli 400 valokuvaa. Teoksen kirjoittajat ovat Turun museokeskuksen tutkijoita, joista osa on edelleen museolla töissä ja osa on siirtynyt muihin tehtäviin.

Tervetuloa!

Lassi Saressalo
Lounais-Suomen aluevastaava
lassi.saressalo@elisanet.fi
050 590 2210