Hyvät lounaissuomalaiset tietokirjailijat

Lounais-Suomen tietokirjailijoiden jäsenilta pidetään tiistaina 30. marraskuuta klo 18.00 alkaen ravintola Koulun yläsalissa (Eerikinkatu 18). Kuulemme kahden raskaan sarjan historiantutkijan, Jukka-Pekka Pietiäisen ja Alpo Juntusen uusimmista teoksista, nautimme iltapalasta ja toistemme seurasta.

Ilmoittautumiset ja mahdolliset erityisruokavaliotoiveet osoitteeseen lassi.saressalo@elisanet.fi perjantaihin 26.11. klo 12.00 mennessä. Noudatamme voimassa olevia koronasuosituksia.

Ennakkotietona myös, että vuoden viimeinenen tapaaminen eli Glögisitsi pidetään 14.12.


Jukka-Pekka Pietiäinen: Ulkoministerin kujanjuoksu

Jukka-Pekka Pietiäsen teos Ulkoministerin kujanjuoksu: Rudolf Holsti ja skandaali Genevessä (Minerva, 2021) keskittyy Holstin toimintaan Kansainliitossa 1938 ja erityisesti hänen ulkoministerikauteensa 1936–1938. Holsti oli aikanaan kansainvälisesti tunnetuin suomalainen.

Rudolf Holsti oli maailmansotien välisenä aikana Suomen kansainvälisesti tunnetuin poliitikko ja diplomaatti. Talvisodan puhjettua Holsti piti joulukuussa 1939 Kansainliitossa maailmanlaajuisen huomion saaneen puheen, jonka seurauksena Neuvostoliitto erotettiin maailmanjärjestöstä.

Kotimaassa Holsti oli kiistelty poliitikko. Hän toimi ulkoministerinä ja lähettiläänä kansainvälisen politiikan polttopisteessä Genevessä. Demokratian vahva puolestapuhuja ei salannut mielipiteitään diktatuureista ja diktaattoreista. Osansa saivat Hitlerin lisäksi myös Mussolini, Göring ja Stalin.

Jukka-Pekka Pietiäinen on Helsingin yliopiston Suomen historian dosentti. Hän on julkaissut 15 kirjaa Suomen historian eri aloilta, ja hänen väitöskirjansa käsitteli Rudolf Holstia. Pietiäinen on toiminut myös tietokirjakriitikkona, tietokirjakustantajana ja viimeksi Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtajana.


Alpo Juntunen: Paasikivi. Geopoliitikko ja Suomen kohtalon vuodet

Alpo Juntusen teoksessa Paasikivi. Geopoliitikko ja Suomen kohtalon vuodet (Otava, 2021) pureudutaan J. K. Paasikiven geopoliittiseen ajatteluun.
J. K. Paasikiven toiminta ja geopoliittinen ajattelu olivat ratkaisevia niin sodassa kuin rauhassa. Paasikivi rakensi nuoruudestaan lähtien omintakeista ajatusmallia tavoitteenaan Suomen aseman turvaaminen. Kirja kuvaa Paasikiven älyllistä kehitystä ja pohdintoja sekä hänen uurastustaan ja linjauksiaan niin rauhanneuvotteluissa, luotaessa itsenäiselle Suomelle ulkopolitiikkaa kuin ohjattaessa Suomen turvallisille vesille toisen maailmansodan jälkeen. Kirja osoittaa, että paasikiveläiselle realismille on yhä tarvetta.

Päiväkirjoissaan Paasikivi antoi välillä epätoivonsa kuohahtaa, mutta tavoitteistaan hän ei luopunut, ja samat periaatteet olivat ohjenuorana Pariisin rauhanneuvotteluissa, YYA-sopimuksen neuvotteluissa ja lopulta Porkkalan palautusneuvotteluissa. Paasikiven geopolitiikka oli joustavaa. Pienten valtioiden tuli pitää yhteyksiä eri tahoille ja varoa tulemasta riippuvaiseksi pelkästään yhdestä tahosta. Suomelle tämä merkitsi aktiivista pohjoismaista suuntausta ja toimintaa kansainvälisissä järjestöissä. Siten helpotettiin mahdollisia itäpaineita.

Paasikiven linja ei ollut opportunismia, vaan se perustui geopoliittisille tosiasioille, jotka ovat pysyviä vuosikymmenestä toiseen.

FT Alpo Juntunen on tutkinut vuosikymmeniä Suomen ja Venäjän historiaa. Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjän sotilaspolitiikan professorina vuodesta 1998 alkaen hän keskittyi Venäjän strategiaan ja geopolitiikkaan.


Tervetuloa!

Lassi Saressalo
Lounais-Suomen aluevastaava
lassi.saressalo@elisanet.fi
050 590 2210