Hyvät lounaissuomalaiset tietokirjailijat

Jäsenilta Ravintola Koulun yläkerrassa tiistaina 13.10. klo 18

- Ilmoittaudu 7.10. mennessä

Syksyn jäsenilta pidetään tiistaina 13.10.2020 klo 18.00 panimoravintola Koulun yläkerrassa (Eerikinkatu 18, Turku). Ohjelmassa on kaksi jännittävän mielenkiintoista esitelmää tekijöiden omista teoksista. Tietokirjailija Ilppo Vuorinen kertoo teoksestaan Seili - Elon kirjoa (Kustannus Aarni 2020) ja Kim Östman teoksestaan Mormonit - Historia, oppi ja elämä (Gaudeamus 2019). Esitysten jälkeen nautimme iltapalaa.

Ilmoittaudu jäseniltaan ja ilmoita samalla mahdolliset erityisruokavaliot keskiviikkoon 7. lokakuuta klo 16.00 mennessä osoitteeseen lassi.saressalo@elisanet.fi.

Emeritusprofessori Ilppo Vuorinen toimi Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtajana Seilissä vuosina 1992-2016. Hän kertoo teoksestaan Seili - Elon kirjoa näin:

Seilin kävijöitä kiehtoo eniten saaren historia ja luonto. Keskityn historiaan.  Kerron muutamia seililäisiä tarinoita siten, kuin ne olen aikanaan kuullut ja ymmärtänyt, ja nyt vielä muistanut.  Seilin kertomuksilla on tapana haarautua. Joistakin jutuista kerronkin useita versioita ja jätän lukijalle vapaan valinnan.
Mielenkiintoisia henkilöitä on runsaasti saaren historiassa: Suomen kansan satusetä Topelius, uskonnollinen mielipidevanki Norman, vähemmin vaatimaton ruotsalainen teini von Holthusen ja potilas Saima Rahkonen.
Luonnontutkimus on uusinta osaa saaren historiassa. Sairaalan tilat jäivät tyhjilleen 1962 ja Turun yliopisto aloitti Seilissä kenttäasematoiminnan vuonna 1964.”

Tutkija Kim Östmanin teos Mormonit - Historia, oppi ja elämä (Gaudeamus 2019) kertoo, keitä mormonit ovat ja mikä on heidän uskonnollinen totuutensa.
Mustapukuiset kohteliaat nuoret miehet koputtelemassa ovelle.

Moniavioisten perheiden lapsia? Amerikkalainen keksitty uskonto. MAP-kirkko salaperäisine rituaaleineen. Siinä muutama stereotypia Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkosta. Stereotypioissa on aina takana totuuspohja, mutta usein myös vääriä tai toisarvoisia mielikuvia.

Teoksen taustalla oli mormoniperheeseen syntyneen, ei aktiivin uskovaisen kertomus, mistä tässä suomalaiselle yhteyskunnalle kovinkin vieraassa ilmiössä oikein on kysymys. Sisäpiiriläisenä tutkija pääsee lähelle uskonnonharjoittajan ajatusmaailmaa ja uskonyhteisön usein monimutkaisia rakenteita ja virallista dogmatiikkaa. Tutkijan roolissa hänen tehtävänään on ollut analyyttisesti kuvata kohdeyhteisöään niin kuin sisäpiiriin syntynyt, mutta aktiivisesti ulkopuolinen sen näkee ja ymmärtää.

Kim Östmanin väitöskirja The introduction of Mormonism to Finnish society 1840–1900 (Åbo Akademi University Press) hyväksyttiin Åbo Akademissa vuonna 2010.

Tervetuloa!

Lassi Saressalo
Lounais-Suomen aluevastaava
lassi.saressalo@elisanet.fi
050 590 2210


Yhdistys noudattaa tilaisuuksissaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Ohjeita turvalliseen osallistumiseen aluetilaisuuteen:

1.    Ethän tule paikalle, jos sinulla on vähänkään flunssan oireita. Ethän myöskään tule paikalle, jos olet koronaviruksen altistusketjussa.
2.    Pese tai desinfioi kätesi huolellisesti heti saavuttuasi ja lähtiessäsi.
3.    Pidä vähintään metrin etäisyys muihin. Kiinnitäthän huomiota turvaväleihin myös tilanteissa, joissa syntyy jonoa. Vältä pintojen turhaa koskettelua.
4.    Jos yskit tai aivastat, yskäise nenäliinaan tai hihaan. Heitä nenäliina roskiin. Pese sen jälkeen kädet tai käytä käsidesiä.
5.    Harkitse osallistumistasi erityisesti, jos olet riskiryhmää.