Hyvät lounaissuomalaiset tietokirjailijat

Kiitos kaikille Turun kirjamessuilla päivystäneille ja Tietokirjailijoiden osastolla vierailleille!

Tiistaina 12.10 klo 18.00 alkaen pidetään jäsenilta ravintola Koulun toisen kerroksen salissa Turussa (Eerikinkatu 18). Tilaisuudessa kuullan kaksi kirjaesittelyä. Jukka-Pekka Pietiäinen kertoo teoksestaan Ulkoministerin kujanjuoksu: Rudolf Holsti ja skandaali Genevessä (Minerva 2021), ja Kai Myrberg teoksestaan Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia (Minerva 2021).

Iltapalatarjoilua varten pyydän ilmoittautumaan 7.10. mennessä osoitteeseen lassi.saressalo@elisanet.fi. Kerro myös erityisruokavaliosi. Noudatamme tilaisuudessa vielä voimassa olevia koronasuosituksia.


Jukka-Pekka Pietiäinen: Ulkoministerin kujanjuoksu

Jukka-Pekka Pietiäsen teos Ulkoministerin kujanjuoksu: Rudolf Holsti ja skandaali Genevessä keskittyy Holstin toimintaan Kansainliitossa 1938 ja erityisesti hänen ulkoministerikauteensa 1936–1938. Holsti oli aikanaan kansainvälisesti tunnetuin suomalainen.

Rudolf Holsti oli maailmansotien välisenä aikana Suomen kansainvälisesti tunnetuin poliitikko ja diplomaatti. Talvisodan puhjettua Holsti piti joulukuussa 1939 Kansainliitossa maailmanlaajuisen huomion saaneen puheen, jonka seurauksena Neuvostoliitto erotettiin maailmanjärjestöstä.

Kotimaassa Holsti oli kiistelty poliitikko. Hän toimi ulkoministerinä ja lähettiläänä kansainvälisen politiikan polttopisteessä Genevessä. Demokratian vahva puolestapuhuja ei salannut mielipiteitään diktatuureista ja diktaattoreista. Osansa saivat Hitlerin lisäksi myös Mussolini, Göring ja Stalin.

Jukka-Pekka Pietiäinen on Helsingin yliopiston Suomen historian dosentti. Hän on julkaissut 15 kirjaa Suomen historian eri aloilta, ja hänen väitöskirjansa käsitteli Rudolf Holstia. Pietiäinen on toiminut myös tietokirjakriitikkona, tietokirjakustantajana ja viimeksi Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtajana.


Kai Myrberg: Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia

Kai Myrberg puolestaan tarjoaa meille annoksen suljettua kulttuuria teoksessaan Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia. Teos on yhdistelmä matkakertomusta ja absurdin valtion vaiheiden kuvausta. Kirja ei kerro vain matkalaisen eriskummallisista kokemuksista, vaan antaa myös tietoa maan historiasta, kehityksestä ja siitä, miten tämä outo valtio toimii.

Turisti matkaa Pohjois-Koreassa tarkasti vartioituna eri kohteisiin ollen mukana eräänlaisessa roolipelissä. Myrberg näkee maatilan, jossa ei ole eläimiä, valtatiet ilman autoja ja kirjaston, jossa ei ole kirjoja. Kaikki ei ole sitä, miltä sen halutaan näyttävän.

Teos etsii vastauksia siihen, miten Pohjois-Korea on kehittynyt maailman suljetuimmaksi valtioksi ja miten Kim Il Sungin aikoinaan luoma järjestelmä on selvinnyt pystyssä tähän päivään asti. Kirja kuvaa myös tavallisen kansalaisen arkea jatkuvan, kaikenkattavan kontrollin alla.

FT Kai Myrberg on koulutukseltaan merentutkija. Hän toimii Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksessa johtavana tutkijana. Sivutoimisesti hän on Klaipedan yliopiston professori Liettuassa. Vuosina 2015–2017 hän oli Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) varapresidentti.

Myrberg on ollut tekemässä useita perusteoksia meristä. Hän on kirjoittanut Itämerestä ja valtameristä sekä oppikirjoja että teoksia suurelle yleisölle. Vuonna 2020 hän sai yhdessä Matti Leppärannan kanssa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon kirjasta Itämeri ja Ihminen. Helsinkiläinen kirjailija on ollut kiinnostunut Pohjois-Koreasta jo yli 20 vuotta ja sekä tutustunut laajasti siihen liittyvään kirjallisuuteen että vieraillut maassa.


Ennakkotietoa tulevista jäsentapaamisista

Ennakkotietona todettakoon, että sitsissä tiistaina 9. marraskuuta klo 18.00 Koulun Historialuokassa Tapani ja Kristiina Kunttu kertovat uudesta laajasta teoksestaan, joka kertoo Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön tarinan.

Lisäksi kuullaan myös kommentit Mikka Voutilaisen teoksesta Nälän vuodet (Atena 2021) ja Lauri Hokkasen teoksesta Kenen joukossa seisoin (Docendo 2021).

Seuraava jäsenilta pidetään Turussa 30.11 ja vuoden 2021 viimeinen sitsi 14.12.

Tervetuloa!

Lassi Saressalo
Lounais-Suomen aluevastaava
lassi.saressalo@elisanet.fi
050 590 2210