kj

Tervetuloa Kaakonkulman aluetilaisuuteen Kotkassa!


Kaksi tietokirjailijaa keskustelee punaisten panssarijunista sisällissodassa

Torstaina 3.5.2018 klo 17.30 Kotkan kaupunginkirjaston stagella, Kirkkokatu 24

Punaisten panssarijunat olivat erikoinen sota-ase vuoden 1918 tapahtumissa.

Kaksi tietokirjailijaa, Tuija Wetterstrand ja Sakari Viinikainen käsittelevät kirjoissaan sisällissotaa nimenomaan junien merkityksen kannalta. He kertovat junasodasta ja rautateiden räjähtävästä merkityksestä torstaina 3. toukokuuta alkaen kello 17.30 Kotkan kaupunginkirjaston stagella, Kirkkokatu 24.

Keskustelua johdattelee tietokirjailija, FL Petri Pietiläinen. Tilaisuuden järjestää Suomen tietokirjailijat ry.

Tuija Wetterstrand on julkaissut kirjan Punaisten panssarijuna 1918 (Into 2017) ja Sakari Viinikainen kirjan Rautatiesota 1918 - Taistelut Savon rintamalla (Docendo 2017).

Panssarijunat aiheuttivat valkoisissa kauhua, ja niitä käytettiin välillä tappavan tehokkaasti. Wetterstrand kertoo junien miehistön, miesten ja naisten tarinat, jotka viedään loppuun saakka. Monet jäivät toukokuussa vangiksi Kotkassa, jossa kaksi junaa päätyi valkoisten sotasaaliiksi.

Tarinan keskeiselle hahmolle, panssarijunien päällikölle Gustaf Tamlanderille kävi huonosti: omat murhasivat hänet Vehkalahdella. Yllättävästi ketään vihattujen panssarijunien miehistöstä ei tuomittu kuolemaan vaan kohtalaisen lyhyisiin vankeusrangaistuksiin. Kukaan heistä ei enää koskaan palvellut rautateillä.

Viinikaisen kirjassa keskitytään tavallisten taistelijoiden tunnelmiin taisteluissa siltojen räjäytyksineen ja uudelleen rakentamisineen. Kirjan näkemys on yhtä hyytävä kuin talvi vuonna 1918. Osapuolet eivät olleet valmistautuneita sotaan. Kummallakaan ei ollut alussa strategista johtamisosaamista eikä aseita. Kumpikaan ei ymmärtänyt rautateiden keskeistä merkitystä, vaikka suuria mies- ja asemääriä ei talvella pystyisi muuten siirtelemään.

Jäsentapaaminen 3.5. noin klo 19 Kotkan Klubilla

Torstaina toukokuun 3. päivänä noin kello 19, kiinnostavan keskustelutilaisuuden jälkeen, alueen tietokirjailijat kokoontuvat Kotkassa tapaamiseen ravintola Kotkan Klubille osoitteessa Kirkkokatu 2.

Luvassa on iltapalaa, keskustelua, toisiimme tutustumista, asiaa työmme iloista ja ongelmista ja vapaata yhdessäoloa. Tule tutustumaan mielenkiintoisiin ihmisiin ja kollegoihin!

Ilmoita tulostasi jäsentilaisuuteen Ulla-Maija Sieviselle 28.4.2018 mennessä osoitteeseen umsievinen@gmail.com.

Vietetään yhdessä hieno ilta!

Ulla-Maija Sievinen
Kaakonkulman aluevastaava
umsievinen@gmail.com
050 574 3299    

Sakari Viinikaisen kuva: Juha Janhonen, Tuija Wetterstrandin kuva: Nauska / Into.